Chybové kódy e-bikov a ich riešenia – Bosch 503, Shimano W013 a ďalšie...





Čas čítania: 5min 32sec

 

Pozrieme sa na najbežnejšie chyby ebikov a na ich riešenia.



Chybové kódy e-bikov a ich riešenia – Bosch 503, Shimano W013 a ďalšie...

Obsah článku

Môže nastať situácia kedy vám váš elektrický bicykel (ebike) vypíše chybový kód čím sa vám snaží povedať že niečo nie je v poriadku. Dnešné ebiky sú sofistikované elektronické zariadenia pri ktorých môže dôjsť napríklad ku poruche nejakého senzora, prerušeniu kontaktu na káblovom zväzku pripadne softvérovej chybe.

Predtým ako sa pozrieme podrobnejšie na jednotlivé systémy a ich chybové kódy tu je pár tipov ako vyriešiť najbežnejšie poruchy priamo za jazdy:

  • Vypnite komplet bike a počkajte minimálne 10s. Rovnako ako pri počítačoch, reštart robí občas zázraky :)
  • Skontrolujte či je baterka správne vložená a nabitá
  • Skontrolujte či displej zobrazuje správne všetky údaje a skontrolujte všetky viditeľné káblové spoje.
  • Skontrolujte či je magnet na zadnom kolese na snímanie otáčok na svojom mieste a nie je pretočený voči snímaču. Keď motor nedostáva signál od kolesa tak sa prepne do núdzového režimu alebo úplne prestane fungovať.

Pokiaľ tieto jednoduché kroky nepomôžu treba sa pozrieť na chybový kód a čo presne znamená, ušetrí to veľa roboty! Nižšie sa pozrieme na najbežnejšie poruchy jednotlivých systémov a na ich riešenia.

BOSCH chybové kódy

Bosch Performance CX patrí medzi najpoužívanejšie motory na trhu. Manuál ku Bosch ebike systému obsahuje 60 rôznych chybových kódov a ich riešení. Tieto platia aj pre poslednú generáciu Bosch Performance CX 4 2020. Tu je zoznam najčastejších chybových kódov s ktorými sa môžete stretnúť na displeji systému Bosch.

Chybový kód

Príčina

Riešenie

430

Vybitá bateria v ovládacom displeji

Nabite batérie na ovládači, toto je možné priamo cez držiak ovládača cez ktorý sa nabíja priamo z batérie bicykla alebo nabíjačkou na mobil cez USB pripojenie.

431

Softvérová chyba

System objavil starú a nekompatibilnú verziu softvéru. Váš Bosch diler aktualizuje verziu použitím Bosch Diagnostic Tools

503

Chyba snímača rýchlosti

Skontrolujte polohu magnetu (optimálna vzdialenosť je 8 - 14mm) ,ak je treba reštartujte systém, ak problém pretrváva kontaktujte svojho Bosch dilera.

7xx

Chyba prevodovky

Chyba prevodovky znamená chybu v sychronizácii motora a elektrického radenia.

 

SHIMANO STEPS chybové kódy

Shimano Steps E8000 je druhý najpoužívanejší motor hneď po Bosch Performance CX. Tu sú 3 najčastejšie chybové kódy s ktorými sa stretnete pri systéme shimano a platia aj pre rady motorov Shimano E7000, E6100 a E5000.

Chybový kód

Príčina

Prevádzkové obmedzenie pri zobrazení chyby

Riešenie

W013

Snímač krútiaceho momentu

Pohyb je možný ale s obmedzenou podporou prípadne systém padne úplne

Zložte nohu z pedálu a reštartujte systém. Dôležité je nemať položenú nohu na pedáli počas zapínania

W011

Neukazuje rýchlosť počas jazdy

Maximálna rýchlosť, po ktorú sa poskytuje podpora, môže byť nižšia ako obvykle.

Skontrolujte, či je snímač rýchlosti správne nainštalovaný a či je magnet v správnej polohe. Vzdialenosť od snímača rýchlosti (dodržiavajte značky) na spodnom ramene k magnetu by mala byť medzi 3 a 17 mm.

W010

Teplota motora je vyššia ako v normálnej prevádzke.

Je možné, že podpora je menšia ako obvykle.

Dajte si prestávku a počkajte, kým teplota motora neklesne. Dovtedy by sa podporná funkcia nemala využívať.

 

Tip: Najčastejšej chybe Shimano systému s označením W013 sa vyhnete jednoducho tak že pri zapínani systému nebudete mať nohu položenú na pedáli ale na zemi.

 

TQ-Drives E-MOBILITY HAIBIKE FLYON chybové kódy

Haibike Flyon zobrazuje chybové kódy a aj ich riešenia. Najčastejší chybový kód č.74 rieši senzor sily od pedálov a zobrazí sa vtedy keď jazdec zapne systém s nohou na pedáli čo zabráni senzoru aby sa správne skalibroval. Keď systém reštartujete s nohou dolu, chyba zmizne. Občas sa môžete stretnúť s chybou snímača rýchlosti, tu tiež väčšinou pomôže reštart systému. Väčšinu bežných chýb v podstate vyrieši reštart systému. Komplikovanejšie poruchy ktoré väčšinou už vyžadujú zásah technika sú zobrazené kódom a zapísané do vnútornej pamäte Flyonu. Technik po pripojení systému na diagnostiku uvidí konkrétny problém aj s návodom na odstránenie.

Chybový kód

Oblasť chyby

Príčina

Riešenie

73

SENSOR

Sila pôsobiaca na pedále pri zapnutí

Spustite pohonný systém FLYON pred položením nohy na pedál.

75

RETURN

Časový limit batérie

Znova vložte batériu a skontrolujte ju že je zaistený zámok batérie správne.

88

BATTERY

Chybná nabíjačka

Vymeňte nabíjačku

117

BATTERY

Chyba batérie

Skontrolujte, či je batéria a zámok batérie správne nasadený

 

BROSE chybové kódy

Motory Brose používajú značky Specialized, Rotwild, Fantic, BULLS a mnohé iné. Narozdiel od konkurencie ako BOSCH alebo SHIMANO, BROSE neponúka vlastný uzavretý systém motora a baterky takže nemá jednotný systém chybových kódov. Každý výrobca bicyklov používa vlastné riešenie pre baterku, softvér, riadiacu jednotku a displej.

V lete 2019 Brose predstavil vlastné displeje ku motorom Brose Drive S, Drive S Mag a niektorým ďalším čo mu umožnilo poskytnúť vlastný kompletný systém. S nástrojom BROSE SERVICE TOOLS sa vedia autorizovaný mechanici pripojiť ku dátam z motora a rýchlo a jednoducho spraviť diagnostiku.

 

BROSE/Specialized Turbo chybové kódy

Pri všetkých Levo a Kenevo modeloch sa Specialized spolieha na Brose motor s vyhradeným softvérom v Mission Control App. Odkedy sa Specialized nespolieha na displej, všetky systémové chyby sú indikované tromi blikajúcimi LED diódami na baterke. Ak tieto tri červené ledky blikajú, mali by ste pripojiť svoj bike ku Mission App Control. Priamo v aplikácii sa vám zobrazí okrem samotného chybového kódu aj postup ako môžete poruchu odstrániť. Ak bude porucha vážnejšia, je treba bike zaniesť priamo ku dílerovi.

 

YAMAHA chybové kódy

Japonská firma Yamaha je považovaná za pioniera medzi výrobcami motorov pre ebiky, začala ich masovo vyrábať už v roku 1993. Giant používa motory Yamaha od roku 2013. Haibike ich začal používať popri motoroch Bosch v roku 2014.

Situácia s motormi Yamaha je podobná ako pri Brose. Keďže firma umožňuje výrobcom vyskladať si systém podľa seba ( displej, baterka atď..) nemá jednotný systém chybových kódov. Pre zjednodušenie som vybral niektoré najznámejšie.

 

YAMAHA/GIANT chybové kódy

Pri ebikoch Giant hlási chybu blikajúci ukazovateľ baterky na displeji. V prípade chyby zabliká ukazovateľ baterky 3x. Jeden ukazovateľ zostane blikať zatiaľ čo ostatné zhasnú.

Pri novom Trance E+, Stance E+ a Reign Giant zahodil veľký display a nahradil ho novým RideControl ONE ovládačom. Oddelená ledka medzi tlačidlom on/off a svetlom indikuje chybu. Aplikácia RideControl vám umožní identifikovať chybu a poradí vám ako ju odstrániť.

Chybový kód

Príčina

Riešenie

A1

Motorová jednotka (senzory)

Vypnite systém a po cca. 20 sekúndach ho zapnite

A2

Riadiaca jednotka RideControl

 

  • Skontrolujte pripojenie
  • Vymeňte

 

A3

Bluetooth

 

  • Vypnite systém a po cca. 20 sekúndach ho zapnite
  • Vymeňte riadiacu jednotku RideControl
  • Vypnite ostatné zariadenia Bluetooth v okolí, aby ste zabránili párovaniu

 

A4

EnergyPak

 

  • Nabite batériu
  • Aktualizujte softvér

 

A5

Senzor rýchlosti

 

  • Skontrolujte zapojenie
  • Výmeňte snímač
  • Skontrolujte polohu magnetu

 

 

YAMAHA/HAIBIKE chybové kódy

Pootočený magnet na zadnom kolese je najčastejší problém. Pri motore PW-X sa na displeji zobrazí:

  • SPD SNSR (SPEED SENSOR)
  • CHK MAGNET (CHECK MAGNET)

Skontrolujte senzor rýchlosti a magnet.

Keď vám displej vypíše túto chybu tak skontrolujte ci je magnet v správnej polohe voči senzoru, ak chýba pretrváva vyhľadajte dílera aby skontroloval káble a pripojenie.

Ak bude motor fungovať aj napriek pretrvávajúcej chybe tak rozhodne nefunguje na plný výkon a nemusí ukazovať ani správnu rýchlosť.

Chybový kód

Príčina

Riešenie

SPD SNSR/CHK MAGNET

Magnet na zadnom kolese je skrútený.

Ako je uvedené na displeji, magnet by mal mať svoju správnu polohu, ak je v poriadku, kabeláž a pripojenie by mal skontrolovať predajca.

31/32

Porucha snímača krútiaceho momentu a ovládača kábla. / Porucha kábla medzi cievkou a PCB (uvoľnený kontakt, uvoľnený kábel).

Ak systém nezistí žiadne chyby, môže sa po reštarte vrátiť do normálnej prevádzky. V opačnom prípade sa musí vymeniť snímač krútiaceho momentu alebo ovládač.

33–37

Abnormálne napätie v pohotovostnom režime alebo neobvyklé napätie počas prevádzky.

Ak systém nezistí žiadne chyby, môže sa po reštarte vrátiť do normálnej prevádzky. (Ak systém zistí rovnakú chybu viackrát, nemôže sa vrátiť do normálnej prevádzky ani po resetovaní.)

  1. Nastavte referenčné napätie snímača krútiaceho momentu.
  2. Vymeňte snímač krútiaceho momentu.
  3. Vymeňte ovládač.

 

38

Chybný snímač krútiaceho momentu alebo snímač kľuky.

Vymeňte snímač krútiaceho momentu, regulátor alebo hnací hriadeľ.

39

Porucha snímača skratu alebo kľuky.

Vymeňte ovládač alebo hnací hriadeľ.

 

Panasonic chybové kódy

Švajčiarsky výrobca eBikov FLYER je jedným z mála výrobcov ktorý používajú motory Panasonic.

Tri najčastejšie chyby sú:

Chybový kód

Príčina

Riešenie

6C-3A

Chyba snímača krútiaceho momentu

Dajte nohu dolu z pedálu keď je motor zapnutý.

6B-39

Chyba snímača rýchlosti

Skontrolujte, či je magnet snímača rýchlosti správne nainštalovaný a reštartujte systém.

6A-38

Prehrievanie motora

Nechajte systém vychladnúť a reštartujte ho

 

Teraz by ste mali poznať najčastejšie chyby a ako ich odstrániť. Pokiaľ chcete poznať všetky chybové kódy vašeho motora tak ich nájdete v manuáli od motora. Nie je zlý nápad mať tieto kódy odfotené v mobile pre prípad že sa ocitnete niekde v divočine bez signálu a váš motor prestane fungovať. Môže to byť rozdiel medzi tým či prídete domov pešo alebo sa vám podarí chybu odstrániť.

Želám veľa kilometrov bez poruchy!

 

Kto som

Moje meno je Tomáš Kobida, okolo bicyklov sa motám od svojich 12tich rokov, jazdil som prevažne street/trial ovplyvnený starou školou ako Ryan Leech, Jeff Lenosky alebo Jozef Dressler. Neskôr sa pridalo enduro a baví ma jazdiť v podstate všetko okrem cesťaku. Som zástanca toho že jazdenie má byť hlavne o zábave.

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť