Servis horského bicykla – pripravte svoj bike na leto!





Čas čítania: 4min 50sec

 

Týchto 10 krokov zaručí že vy a váš bike budete pripravený ovládnuť traily v tejto sezóne!



Servis horského bicykla – pripravte svoj bike na leto!

Obsah článku

  1. Umyť bike
  2. Ložiská, Púzdra a kontrola šróbov
  3. Oživte svoje brzdy
  4. Vymeňte plášte
  5. Nové lanka a bowdeny
  6. Servis vidlice a tlmiča
  7. Servis teleskopickej sedlovky
  8. Skontrolujte reťaz
  9. Dajte si dokopy pedále
  10. Vymeňte ochrannú fóliu na ráme

Pre mnohých bikerov končí so zimou aj obdobie hybernacie ich dvojkolesovych miláčikov a zároveň je to čas kedy by ste biku mali dopriať poriadny servis aby slúžil ďalšiu sezónu tak ako má. Pre tých ktorý jazdia aj v zime je to rovnako dôležité, traily začnú byť suchšie, grip lepší a rýchlosť sa začne zvyšovať a preto dáva zmysel mať pripravený bike. Tu je 10 krokov ktoré by ste nemali vynechať a mala by ich zvládnuť väčšina ľudí.

1. Umyť bike

Čas: 30 minút
Obtiažnosť: super ľahká

Môže to znieť ako samozrejmosť ale kedy naposledy ste svoj bike naozaj dôkladne vyčistili? Použite kvalitné čističe určené na bicykel a takisto aj kefy ktoré vám pomôžu dostať sa na ťažko prístupné miesta. Okrem toho, že to vašemu biku vráti hrdosť, tak vám to uľahčí nájsť opotrebované alebo poškodené časti omnoho rýchlejšie ako keď budú skryté pod nánosom špiny.

Tip: Keď použijete na umývanie špeciálny čistič nielenže pôjde špina ľahšie dolu ale bike sa bude lesknúť ako nový a niektoré prípravky vytvoria aj ochrannú vrstvu proti ďalšej špine, ktorá sa nebude toľko lepiť na rám.

2. Ložiská, púzdra a kontrola skrutiek (šróbov)

Čas: 60 minút
Obtiažnosť: ľahká až priemerná

Všetko blato, krv, pot a slzy z minulej sezóny sa pravdepodobne podpísali na ložiskách a je možné že aj niektoré šróby môžu byť povolené. V záujme vašeho zdravia a zdravia vášho biku by ste sa mali uistiť že váš bike je bezpečný.

Základná kontrola bezpečnosti nezaberie ani 10min : skontrolujte všetky šróby, ideálne s momentovým kľúčom, špeciálnu pozornosť venujte uchyteniu tlmiča, riaditkám a predstavcu.

Hlavové zloženie

Pootočte riaditka do strán, ak vám idú ťažko a počujete pukanie skúste premazať ložiska ešte predtým než ich vymeníte. Teraz stlačte prednú brzdu a hýbte bicyklom dopredu a dozadu, ak zistíte že hlavové zloženie má vôľu s citom ho dotiahnite tak aby vôľu nemalo. S momentovým kľúčom skontrolujte skrutky na boku predstavca a vpredu.

Prepákovanie odpruženia

Vyberte tlmič z rámu bicykla a prejdite dráhu zadnej stavby, rovnako skúste s ňou hýbať do boku. Ak objavíte bočnú vôľu prípadne škrípanie alebo cítite že pohyb ide ťažko je na čase skontrolovať a vymeniť ložiská v čapoch.

Stredové zloženie

Najlepší spôsob ako zistíte v akom stave sú ložiská stredového zloženia je ten, že zhodíte kľuky, vyberiete ložiska a pootočite si ich v rukách. Pokiaľ idú ťažko alebo sa zasekávajú tak ich treba vymeniť. Väčšina ložisk do stredového zloženia sa dá kúpiť samostatne takže nie je potrebné meniť celý stred iba kvôli ložiskám. Ak ložiska chodia hladko ale kľuky sa vám pohybujú aj po správnom dotiahnutí zo strany na stranu je potrebné vymeniť komplet stredové zloženie.

3. Oživte svoje brzdy

Čas: 90 minút
Obtiažnosť: priemerná

Krok číslo 1

Skontrolujte šróby na brzdách. Počas brzdenia vznikajú vibrácie ktoré môžu zapríčiniť uvoľnenie šróbov čo môže mať škaredé následky. Takže skontrolovať šróby ktoré držia brzdový strmeň o rám a vidlicu.

Krok číslo 2

Odvzdušnite brzdy. Týmto krokom odstránite vzduch a nečistoty zo systému a vaše brzdy sa budú cítiť ako nové. Každý výrobca bŕzd ma svoje tutoriály v ktorých vás prevedie jednotlivými krokmi tohto procesu.

Pri jazdení na jeseň a v zime sa vytvára z blata a vody pasta, ktorá rýchlejšie opotrebuje brzdové platničky preto ich treba skontrolovať pripadne vymeniť. Skontrolujte si tiež brzdové kotúče či nie sú zodraté alebo ohnuté, ideálne je meniť kotúče a platničky naraz. Keď ich budete meniť zvážte použitie minimálne 200mm kotúčov aj vpredu aj v zadu pre lepšiu účinnosť bŕzd.

Tip: použite metalické platničky dozadu pre lepší odvod tepla a organické dopredu pre lepšiu moduláciu.

4. Vymeňte plášte

Čas: 20 minút
Obtiažnosť: ľahká až priemerná v závislosti od použitých ráfikov a plášťov.

Nová sezóna na nových plášťoch! Vymeňte staré, zodraté plášte za nové na ktorých budete mať dobrý grip a kontrolu pri brzdení. Pokiaľ vám ešte netreba meniť plášte a jazdite bez duši tak treba vymeniť aspoň tmel v plášti. Časom sa odparí a zostane vám z neho len latexová šupina ktorá prípadný defekt určite nezalepí.

5. Nové lanká a bowdeny

Čas: 15 minút
Obtiažnosť: priemerná

Máte pocit že pri preraďovani si zlomíte palec? Ak áno tak problém môže byť že máte hrdzavé lanka vo vnútri bowdenov. Vymeniť lanko a bowden je pomerne ľahká robota, pokiaľ máte rám s vnútorným vedením nezabudnite použiť pôvodný bowden na pretiahnutie nového. Inak strávite pol dňa frustrovaný triafaním dierok vnútri rámu.

6. Servis vidlice a tlmiča

Čas svojpomocne: 1-2 hodiny
Obtiažnosť: priemerná

Poslanie do servisu: 5 – 10 dní
Obtiažnosť: ľahká

Kedy naposledy ste dali svoju drahú vidlicu alebo tlmič kompletne zoservisovať a nastaviť? Je šanca že to nebolo v predpísanom intervale 60-100 hodín jazdenia. Šikovný domáci mechanik si dokáže spodné nohy na vidlici zoservisovať aj sam no ak chcete dostať zo svojho odpruženia maximum mali by ste ho zveriť do rúk špecialistovi. Firmy, ktoré sa špecializujú na servis a nastavovanie vidlíc a tlmičov, tak ako ja my v KUBICASPORTe, vám tú vašu nastavia podľa vašeho biku, jazdného štýlu a váhy.

Tip: ak chcete vašu vidlicu posunúť o level vyššie, možno by stálo za zváženie investovať do novej vzduchovej pružiny. Pri RockShox alebo Fox môžete jednoducho a relatívne lacno zlepšiť chod vidlice výmenou vzduchovej pružiny za Debonair alebo EVOL.

7. Servis teleskopickej sedlovky

Čas: 20 minút
Obtiažnosť: ľahká až priemerná

Kedy ste mali naposledy vybratú teleskopicku sedlovku z rámu? Medzi sedlovkou a rámom sa vytvára korózia ktorá ich vie zvariť dokopy na veky. Aby ste sa tomu vyhli je dobre raz za čas sedlovku vybrať, vyčistiť a ošetriť jemnou vrstvou vazeliny alebo karbónovej pasty podľa toho z akého materiálu máte rám bicykla. Tak isto ako pri vašej prehadzovačke aj pri teleskopickej sedlovke môže ovládacie lanko chytiť koróziu a začať sa zasekávať takže keď už budete mať sedlovku von je dobre ho rovno vymeniť za nové.

8. Skontrolujte reťaz

Čas: 30 sekúnd
Obtiažnosť: ľahká

Poškodená reťaz ničí kazetu a prevodník! Kombinácia blata a vody vytvára pastu ktorá sa dostane medzi články reťaze a urýchli jej opotrebenie. Tým že tento bordel zalejete ťažkým mazivom celý proces opotrebenia iba urýchlite a ako bonus vám bude celý pohon vydávať pekný chrumkavý zvuk. Pred každým mazaním reťaze je preto dôležité reťaz poriadne očistiť a používať kvalitné mazivá. Na to či treba reťaz už vymeniť používajte mierku reťaze. Pravidelná výmena lacnejšej reťaze môže byť efektívnejšia ako dlhšie používanie drahšiej, minimalizujete si opotrebenie kazety, prevodníka a koliesok na prehadzovačke.

9. Dajte si dokopy pedále

Čas: 60 minút
Obtiažnosť: priemerná

Vaše pedále majú ťažký život, sú najbližšie ku zemi, dostávajú rany od skál a preto si zaslúžia vašu pozornosť. Niektoré pedále majú maznice cez ktoré trvá premazanie 2 minúty. Pri ostatných je potrebné vybrať osku a všetko dôkladne vyčistiť a premazať. Pri nášľapových pedáloch treba skontrolovať stav zámkov či nie sú opotrebované a prípadne ich vymeniť. Pri platformových pedáloch treba skontrolovať piny a poškodené vymeniť aby mali pedále čo najlepší grip.

10. Vymeňte ochrannú fóliu na ráme

Čas: 15 minút
Obtiažnosť: ľahká

Odlepujúca ochranná fólia na ráme nevyzerá zrovna najlepšie a špina ktorá sa pod ňou zachytí vám môže poškodiť rám. Strhnite starú fóliu preč a dajte tam novú, bike dostane potrebnú ochranu a ešte bude aj vyzerať dobre!

Týchto 10 krokov zaručí že vy a váš bike budete pripravený ovládnuť traily v tejto sezóne! Pokiaľ nie ste technický typ a necítite sa na tieto zásahy tak sa objednajte ku nám na cyklo servis a my tieto veci vyriešime za vás.

 

Kto som

Moje meno je Tomáš Kobida, okolo bicyklov sa motám od svojich 12tich rokov, jazdil som prevažne street/trial ovplyvnený starou školou ako Ryan Leech, Jeff Lenosky alebo Jozef Dressler. Neskôr sa pridalo enduro a baví ma jazdiť v podstate všetko okrem cesťaku. Som zástanca toho že jazdenie má byť hlavne o zábave.

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť