Test celoodpruženého bicykla Santa Cruz Megatower 1 C S 29" 2020





Čas čítania: 4min 33sec

 

Do predajne KUBICASPORT prichádzam koncom februára. U nás je krásne bielo a väčšina ľudí nakupuje skipasy na svahy, no mne sa sezóna už pomaly začína.



Test celoodpruženého bicykla Santa Cruz Megatower 1 C S 29" 2020

Obsah článku

 

Prvý dojem

Do predajne Kubicasport prichádzam koncom februára, u nás je krásne bielo a väčšina ľudí nakupuje skipasy na svahy, no mne sa sezóna už pomaly začína. Začíname týždňovým enduro výletom do Slovinska a Chorvátska, kde budeme jazdiť mieste trate a pripravovať sa na závodnú sezónu. Keďže som sa s Maťom Kubicom dohodol už vopred, hneď ako prichádzam mi ukazuje fešáka, ktorý mi bude robiť spoločnosť najbližšie týždne. Z môjho trošku neprítomného pohľadu sa mu nepodarilo najskôr vyčítať, či sa mi ten celoodpružený bajk vôbec páči, no ja som si už vtedy úprimne predstavoval ako na ňom jazdím. Hlavou mi dookola bežalo zopár jednoduchých vecí, ktoré som ešte nemal tú česť jazdiť. Jasné, tí ktorí sa trošku hýbu v tom cyklistickom svete vedia, čo mám na mysli. Všetci si pri značke Santa Cruz predstavíme slnečnú Kaliforniu, jedinečný dizajn a bicykle, o ktorých sa hovorí, že aj napriek cene priemerného auta je investícia do nich naozaj skvelá záležitosť. Očami si prehliadam bajk a vidím zopár zaujímavostí, z ktorých pre mňa najväčšou je pružinový tlmič, ktorý som doteraz ešte neskúšal. Dizajn je jednoducho krásny a čistý, kolesá sú veľké, rám z karbónu so slušnou výbavou, takže začínam sa tešiť na testovanie.

Test celoodpruženého bicykla Santa Cruz Megatower 1 c s 29

Test celoodpruženého bicykla Santa Cruz Megatower 1 c s 29

 

Osadenie

Ako som už spomínal srdce celého bicykla Santa Cruz tvorí karbónový rám so zaujímavou kombináciou pruženia. Vpredu je to už pre mňa dôverne známa vidlica Fox 36 Float Performance 160mm, v ktorej už cítim svoju oporu pri jazdení už dlho, takže tu ostáva overená klasika. No novinkou pre mňa je zadný tlmič. Pružinový RockShox Super Deluxe Coil Select+ je niečo, čo som ešte nikdy nejazdil, takže to bolo pre mňa neskutočným lákadlom. Kolesá od Race Face s DT Swiss nábojmi a plášťami 2,5“ plášťami Assegai od Maxxisu dodávajú bajku fajn endurový nádych. Veľké kotúče s brzdením a pohom od Sramu (brzdy Code R a pohon sada GX). Veľmi ma teší použitie decentného napínača reťaze a blatníka za zadným kolesom, ktorý chráni tlmič pred špinou. Celý kokpit je pod palcom Race Face so širokými 780 mm riadidlami a krátkym 40 mm predstavcom. Ďalšou vecou, ktorá ma veľmi potešila bola dlhá 170 milimetrová sedlovka. Veľkosť môjho testovaného modelu bola L s váhou niečo málo pod 15 kg.

Test celoodpruženého bicykla Santa Cruz Megatower 1 c s 29 - osadenie

Test celoodpruženého bicykla Santa Cruz Megatower 1 c s 29 - osadenie

Test celoodpruženého bicykla Santa Cruz Megatower 1 c s 29 - osadenie

Test celoodpruženého bicykla Santa Cruz Megatower 1 c s 29 - riadenie

 

Jazda

Už pri preberaní bicykla, nám obom bolo jasné, že nás čaká náročné obdobie. Traily, ktoré sme jazdili boli dejiskom aj enduro pretekov a adekvátna k tomu bola aj ich náročnosť. V prvý deň som sa viacmenej zoznamoval s novým bicyklom. Snažil som sa urobiť si nejaké to základné nastavenie, ktoré som si ladil každou ďalšou jazdou. Bolo mi jasné, že ak chcem začať nejako v priebehu týždňa seriózne trénovať musím sa s bicyklom skamošiť čo najrýchlejšie. Musím uznať, že tento bajk mi to neskutočne uľahčil. Čo sa týka geometrie a položenia hlavového uhla, to bolo to, čo mi celý tento proces urýchlilo. Pod zadkom som mal za chvíľu taký svoj malý zjazďáčik na veľkých kolesách s efektívnym výšľapom. Čo sa týka toho výšľapu tak toto bolo jedno z prísnych kritérií, ktoré som na bicykel mal od prvého dňa. Keďže v priebehu 5tich dní sme najazdili okolo 170 km a nastúpali niečo cez 7000 metrov, môžem tvrdiť, že tento bajk vie jednoducho ísť do kopca. Pohupovanie pri plne aktívnom pružení bolo mininálne a možnosť zamknúť tlmič a vidliciu nebola potrebná.

Takže skutočne, čo sa týka stúpania do kopca tu som využil jednak pohodlný posed na bicykli ako i veľký zdvih teleskopy, vďaka čomu som nemusel sedlovku moc vysúvať z rámu. No tá najväčšia radosť zo všetkého prišla smerom dole. Charakteristika trialov bola nasledovná..dĺžka 3 až 10 minút, plných prudkých zjazdov, skokov, šlapavých úsekov, koreňov, kameňov, traverzov..no jednoducho všetko, čo majú jazdci radi, na jednom mieste. V prvý deň som mal stále pocit, že sa mám problém všade zmestiť, no ten každou jazdou mizol. No odo dňa číslo 2 do konca tripu som jazdil s neskutočnou radosťou. Veľká dilema, ktorú som mal pred výletom znela, či budem jazdiť svoj stály bicykel alebo skúsim ísť cestou niečoho nového a spojím testovanie s tréningom. A po každej jazde som jednoducho vedel, že Santa Cruz vie robiť skvelé bicykle. Jazdenie na ňom bola radosť dole i hore kopcom. Bicykel bol rýchly, obratný a doslova lietal po traily. Jediná vec, ktorá ma trošku trápila, boli neustále mäknúce brzdy. Tie sú určite jedinou výraznou slabinou tohto bicykla, nakoľko ich účinok sa pri dlhšom používaní čoraz viac vzďaľoval od komfortu. No odhliadnuc od toho, som bol z jazdných vlastností bicykla nadšený.

Test celoodpruženého bicykla Santa Cruz Megatower 1 c s 29 - jazda

Test celoodpruženého bicykla Santa Cruz Megatower 1 c s 29 - jazda

„Je veľmi ťažké ako jazdec testujúci bicykle tvrdiť, že to čo som jazdil bol najlepší bicykle na svete, no môžem vám povedať, že tento bicykel sa najviac priblížil ideálu, ktorý som si počas svojich jazdeckých rokov vytvoril“

Test celoodpruženého bicykla Santa Cruz Megatower 1 c s 29

Odporúčanie

samozrejme netvrdím, že akonáhle sa posadíte na tento bicykel, budete najspokojnejší jazdec na svete, no určite to skúste. Mne značka Santa Cruz naozaj dokázala, že to, čo sa o nej hovorí, je naozaj pravda. Vyrábajú bicykle, ktoré naozaj dobre vyzerajú (samozrejme môj model by som určite vylepšil zopár farebnými doplnkami :D), ale aj tak skvele jazdia. A keď ste ochotný do bicykla investovať peniaze a chcete niečo, čo vám bude robiť spoločníka pri serióznych tréningoch, celodenných výletoch alebo len tak sa ísť previesť po obľúbených trailoch, tak tu to máte. Môj konkrétny testovaný model s cenovkou 5 699 € je vo vyššej kategórii výbavy. No za zmienku stojí určite jeho lacnejší bráško v R výbave s cenovkou 4 415 €.

 

Výhody

  • výnimočné jazdné vlastnosti a dizajn
  • detaily na ráme
  • jazdné vlastnosti pri jazde hore kopcom pri plne aktívnom pružení
  • blatník, chrániaci zadný tlmič
  • 175 mm sedlovka, ktorá dáva jazdcovi veľký priestor smerom dolu
  • veľmi účinný VPP systém pruženia
  • obutie od Maxxis

 

Nevýhody

  • výber bŕzd
  • nevýrazný dizajn

 

V prípade akýchkoľvek otázok ohľadne bicykla ma kontaktujte na fb alebo na instagrame, rád zodpoviem všetky otázky.

 

Autor článku: Peter Mitašík

Peter Mitašík

 

Na bicykli jazdím už cca 11 rokov. Venujem sa predovšetkým zjazdu a enduru, no v rámci prípravy využívam aj cestný a trailový bicykel. Ročne podľa aplikácie, ktorú nie vždy mám zapnutú (smiech) najazdím asi 8000 kilometrov, čo znamená, že v sedle trávim dosť času. Zúčastňujem sa na závodoch Slovenského pohára v endure i v zjazde, kde sa mi darí posledné dve sezóny posúvať stále vyššie.

Cudzie mi nie sú ani preteky typu 24 hodinových maratónoch kde sme sa ako tím stali minulý rok vicemajstrami Slovenska. Zvyšný voľný čas venujem atletike, kde aktívne pretekám v behu cez prekážky a pracujem ako kondičný tréner, čo mi rovnako pomáha v príprave na bicykel. V behu som viacnásobným majstrom Slovenska a podobne sa snažím presadiť i v cyklistike. Nakoľko som ešte študent, nemám toľko času na tréning, ale cyklistika ma napĺňa rád sa s vami podelím o nejaké skúsenosti. Samozrejme rovnako rád príjimem nejakú radu, prípadne pozvánku na výjazd ☺.

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť