Karbónový vs hliníkový MTB rám





Uvažujete o výmene rámu prípadne celého bicykla a neviete sa rozhodnúť či sa vám oplatí priplatiť si za karbónový rám alebo vám bude stačiť hliníkový? V tomto článku sa pozrieme na základne rozdiely týchto dvoch materiálov ktoré by mohli uľahčiť vaše rozhodovanie.



Karbónový vs hliníkový MTB rám

Obsah článku

Oplatí sa karbón?

Existuje viacero dôvodov, kedy sa rozhodujete vymieňať hliníkové komponenty za karbónové. Od lacnejších spôsobov ako sú výmena riadidiel a sedlovky, až po drahšie ako výmeny kolies, kľúk a pohonu. Väčšina týchto rozhodnutí vzniká z presvedčenia, že nižšia váha je lepšia. S tým sa dá súhlasiť, no len dovtedy, kým to nie je na úkor životnosti týchto komponentov. Existuje niekoľko zásadných komponentov, ktorých výmena vám odľahčí bike ale čo váš rám? Väčšina ľudí bude pravdepodobne zvažovať výmenu celého biku, no sú aj takí, ktorí chcú meniť iba rám. V tomto článku sa pozrieme na to, či má zmysel meniť hliníkový rám za karbónový, nech patríte do ktorejkoľvek skupiny.

 

Mýtus

Keď sa objavili prvé karbónové biky v deväťdesiatych rokoch, panovalo všeobecné presvedčenie, že takýto rám sa musí zaručene zlomiť. V začiatkoch to možno bola pravda, no dnes už to dávno neplatí. Vývojom došlo k zmene pôvodnej myšlienky „najľahší možný karbónový rám “ ku „najlepší možný karbónový rám“. So zmenou zamerania od ľahkých na odolné sa karbónové rámy stali prítomné vo všetkých odvetviach cyklistiky ako materiál profesionálov.

Pri rovnakom ráme z karbónu a hliníka bude mať karbónový rám väčšiu pevnosť pri únave materiálu aj pri nárazoch.

 

Váha vs cena

Najdiskutovanejšia téma pri karbónových rámoch je úspora hmotnosti voči hliníkovým. Nedá sa jednoznačne povedať, že je to pravidlo. Napríklad karbónový rám Santa Cruz Bronson ušetrí cca 680g oproti hliníkovej verzii.

Zásadný parameter – cena. Hliníkový rám Santa Cruz Bronson sa predáva za 1999€, zatiaľ čo karbónový za 3499€, to je rozdiel 1500€.

Tu prichádza na rad otázka, či stojí tá cena za ušetrených 680g. Je to samozrejme otázka vašich požiadaviek a finančných možností. Treba pripomenúť, že váha sa dá stále ušetriť aj výmenou komponentov.

Mať o niečo ťažší bike nie je tak problém, ako fyzická kondícia a jazdecké schopnosti, čo sú oveľa dôležitejšie parametre ako váha bicykla.

 

Tlmenie a torzná tuhosť

Existujú dva parametre, na základe ktorých môžeme povedať, že karbónový rám je lepší ako hliníkový: tlmenie a torzná tuhosť.

Tlmenie:

Karbónový rám lepšie pohlcuje vibrácie od nerovností terénu a tým zvyšuje komfort jazdy. Hliník je tuhý materiál takže viac prenáša vibrácie do tela jazdca. Tlmiaca vlastnosť karbónového rámu, aj keď minimálna, pri dlhších jazdách toľko nezaťažuje ruky takže takáto jazda bude na karbónovom ráme oveľa komfortnejšia. Pokiaľ nechcete karbónový rám, stále môžete vymeniť za karbónové aspoň svoje riadidlá a sedlovku a tým získať aspoň časť tlmiaceho efektu karbónu a zároveň si aj o niečo znížiť váhu.

Torzná tuhosť:

Keď zaberiete do pedálov, obzvlášť v stoji, bicykel sa vyhne do strany. Ak je karbónový rám postavený správne, torzná tuhosť prenesie všetku silu na zadné koleso. Oba materiály majú určitú flexibilitu no karbón ma vyššiu torznú tuhosť, čo zabraňuje točeniu stredu voči zadnej stavbe a spodnej rámovej trubke. Vďaka vyššej torznej tuhosti a nižšej váhe, bude bicykel s karbónovým rámom lepšie akcelerovať a budete sa na ňom cítiť istejšie.

 

Životnosť

 

Ani jeden z materiálov nie je nezničiteľný, no karbón je pevnejší ako hliník. Na rôznych fórach nájdete množstvo fotiek zlomených karbónových rámov, ktorými sa snažia majitelia ukázať aký krehký je karbón. Ťažko povedať, či to je to len snaha prinútiť ľudí aby kupovali hliníkové rámy, no faktom zostáva, že karbón je pevnejší.

Hliník je obľúbený materiál pretože je lacný, relatívne ľahký a pevný. Problém je, že pri tejto tuhosti dochádza pri zaťaži ku štiepeniu. Karbón ma schopnosť tlmiť nárazy a pri opakovaných nárazoch sa jednoducho prepruží a vráti späť do pôvodnej polohy, zatiaľ čo hliník túto vlastnosť nemá a všetky nárazy absorbuje do seba. Po tisíckach kilometrov tieto nárazy spôsobia mikroskopické praskliny v hliníku a časom sa táto únava materiálu prejaví v najslabších miestach – pri zvaroch. Tieto mikroskopické praskliny oslabujú tuhosť rámu a môžu zapríčiniť aj jeho prasknutie. Určite to nie je niečo, čo sa udeje zo dňa na deň, no treba mať na pamäti, že sa niečo také môže stať.

Karbónový rám ma omnoho lepšiu odolnosť voči prehýbaniu. Pri náraze bicykla na prekážku sa tento náraz prenáša cez vidlicu do hlavovej trubky. Táto sila v hlavovej trubke ohne spodnú rámovú trubku v mieste, kde sa spája s hlavovou trubku. Pri karbónovom ráme je moment kedy sa zlomí, vďaka jeho ohybnej vlastnosti, omnoho vyšší ako pri hliníkovom ráme. Jeden takýto náraz môže zlomiť hliníkový rám, zatiaľ čo karbónový to vydrží. Opakované zaťažovanie taktiež spôsobí, že hliníkový rám sa zlomí skôr.

Na karbónovom ráme, sa pri náraze, napríklad od odskočeného kameňa, môže stať, že sa kameň vďaka pružnosti materiálu odrazí. Pri silnejšom náraze to môže spôsobiť rozštiepenie rámu, keďže sa karbón skladá z tenkých uhlíkových vlákien. V rovnakej situácii s hliníkovým rámom ostane na mieste nárazu preliačina. Dobrá správa je, že karbónový rám sa pri poškodení dá opraviť, kým hliníkový už ťažko.

Poriadny náraz rozbije každý rám, nedá sa jednoznačne povedať, že to, čo jeden rám vydrží, druhý zničí a opačne. Znamená to, že by som si mal kupovať len hliníkové rámy? Nie. Ja ostávam fanúšikom karbónových rámov :).

Nie všetky karbónové rámy sa vyrábajú rovnako, preto treba byť opatrný pri kúpe podozrivo lacného karbónového rámu. Odporúčam kupovať overené značky, ktoré ponúkajú dlhodobú záruku na svoje rámy. Dobrým príkladom je značka Santa Cruz, ktorá ponúka na svoje karbónové rámy a kolesá doživotnú záruku pri poškodení spôsobeným výrobnou vadou.

V dnešnej modernej dobe MTB sa technológie menia veľmi rýchlo a preto je ťažké povedať ako má životnosť materiálu ovplyvniť váš výber. Obyčajný materiál poskytne životnosť na cca 7-10 rokov, ak chcete kúpiť bike na celý život tak jediná voľba bude karbón. Karbón netrpí únavou materiálu a tak bude mať váš rám aj po 20 rokoch rovnaké vlastnosti ako v deň, keď ste ho kúpili.

 

Záver

Dnes je viacero možností, z ktorých sa dá vyberať, no ja verím jednoznačne sile karbónu. Aj keď odľahčí vašu peňaženku, tak odľahčí aj váš bike :). Myslím, že cenový rozdiel je zanedbateľný v porovnaní s tým, ako sa zlepšia jazdné vlastnosti, váha, pevnosť a lepší zážitok z jazdy. Preto si myslím, že pokiaľ si to môžete dovoliť tak vaša voľba by mala byť karbón.

 

Kto som

Moje meno je Tomáš Kobida, okolo bicyklov sa motám od svojich 12tich rokov, jazdil som prevažne street/trial ovplyvnený starou školou ako Ryan Leech, Jeff Lenosky alebo Jozef Dressler. Neskôr sa pridalo enduro a baví ma jazdiť v podstate všetko. Som zástanca toho že jazdenie má byť hlavne o zábave.

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť