Aké vybrať svetlo na bicykel?

Aké vybrať svetlo na bicykel?

Určite si každý z nás všimol, že prichádza chladnejšie počasie a menej denného svetla. To sa prejavuje čas jesenný. Je to nádherné obdobie meniacich sa lesov, farebných horských panorám, padajúceho lístia a všade navôkol cítiť jesennú energiu. Jeseň sa však spája aj so skôr zapadajúcim slnkom, ktoré nás neraz zastihne nepripravených.

 

 

Či už sa človek presúva počas dňa alebo večer, na nákup alebo za kamošom na kofču, tak by sa mal vyzbrojiť svetlami. Áno, aj počas dňa... Doba „automobilová“ je veľmi unáhlená, stresujúca, všade kolóny, každý vidí na ceste len to, aby sa čím skôr prešmykol cez križovatku... A veľmi často sa stáva, že sa neprikladá až tak dôraz na ľudí neobložených plechom, no jazdiacich na bicykloch.

 

 

Premávka nie je sezónna záležitosť, je to skôr pojem, pri ktorom sa viacerí cestní cyklisti zhačia ako vyľakaný kocúr. Cyklista nie je zabudovaný v dvojtonovej plechovej krabici na štyroch kolesách ale len na niekoľko kilovom bicykli, kde je jediná aktívna bezpečnosť prilba. Druhá, pasívna, sú práve svetlá, ktorými dávame už hodnú chvíľu pred sebou a za sebou na známosť, že aj my sme účastníkmi premávky.

 

Samozrejme, že tým nechcem dehonestovať vodičov, veď aj cyklista vie veľakrát spraviť na vozovke nejakú hlúposť, čím si zaslúži vytrubovací výplach ušných bubienkov. Avšak myslím si, že by sme aj počas dňa mali používať minimálne zadné svetlo, pre skoré upozornenie na svoju prítomnosť.

 

 

Imidž je imidž a bicykel neovešaný svetlami sa krajšie vyniká na Instagrame, no nezabúdajme na našu bezpečnosť. „Veď kto by za Teba pridal fotku do príbehu, keď šľahneš na zem kvôli tomu, že si nebol dostatočne videný na ceste?“. Výber toho správneho svetla sa môže zdať ako celkom náročný počin, no pri stanovení správnych kritérií to vôbec nemusí byť zložité.

 

Vysvetlíme si základné pojmy, ktoré nám výber svetla uľahčia:

  • Lúmen: Miera celkového množstva viditeľného svetla vyžarovaného zdrojom za jednotku času. Počet lúmenov udávaných na svetle predstavuje celkové množstvo vyžarovaného svetla

 

  • Lux: Pokiaľ ide o intenzitu svetla vyžarovaného na plochu alebo povrch, lux Vám hovorí, ako ďaleko dosvieti. V skratke: lúmen predstavuje celkové množstvo vyžarovaného svetla a lux meria množstvo svetla, ktoré sa prenesie na povrch v konkrétnej vzdialenosti. Čiže, ak počet lúmenov vo svetle ostáva konštantný a čím väčšia povrchová plocha je, tak tým je menej luxov

 

  • Uhol lúča: Znamená koľko svetla sa šíri z pôvodného zdroja. Úzky svetelný lúč bude osvecovať miesto priamo pred sebou, zatiaľ čo širší lúč vytvorí „zväzok“ svetla. Širší zväzok sa rovná väčšiemu uhlu lúča a väčšiemu rozptylu svetla

 

  • Režimy svetla: Vysoká intenzita, normálne svietenie, pulzný lúč – to sú len základné príklady nastavení osvietenia, na ktoré pravdepodobne narazíte. Treba myslieť na to, že každý režim či už silnejší, alebo slabší má za následok odlišnú spotrebu energie a čas svietenia. Svetlo môže udávať výdrž 5 hodín, ale to je iba v prípade, že svieti v úspornom alebo základnom režime, na rozdiel od vysokej intenzity svietenia počas celej doby prevádzky. Pri výbere svetla je potrebné vykonať prieskum a uistiť sa, ktoré svetlo dokáže vydržať takú svetelnú kapacitu, akú potrebujete počas celého výjazdu  

 

Preto si predstavíme niektoré zo svetiel, ktoré môžete nájsť na našom e-shope, čím by sme Vám radi zjednodušili výber vhodného svetla.

Zadné blikačky

1. Pre každého človeka sú dôležité rozdielne priority. Niekto potrebuje vstavanú batériu, niekto uprednostňuje minimalistické doplnky a niekomu stačí ekonomickejšie riešenie. Tým sú základné batériové zadné svetlá. Svetielko od Slovenského výrobcu CTM je napájané dvomi batériami typu AAA, za cenu 5€ to je najúspornejšie riešenie.

Viac info o svetle na tomto linku.

Cena: 5€

 

2. Nabíjacia blikačka Fenix BC05R V 2.0 s kapacitou batérie 400mAh, ktorá nám prináša dva stupne výkonu: 5 a 15 lúmenov. V oboch stupňoch výkonu má funkciu rýchleho blikania, pomalého blikania a konštantného svietenia.

Viac info o svetle na tomto linku

Cena: 19,90€

 

3. BBB BLS-152 Spark 2.0 je minimalistické svetlo s jednou LED diódou. Pulzujúci režim upozorní šoféra na pohyb cyklistu. Svetielko nám poskytuje režimy: Diaľkové, Tlmené, Blikanie, Denné blikanie (Pulzovanie). S hmotnosťou 23 gramov, 300mAh batériou a v kombinácii s výkonným LED zdrojom, 1 hod. a 45 minútami nabíjania z 0% na 100% sa z tohoto svetla stáva naozaj veľmi šikovný model, ktorý si určite obľúbiš.

Viac info o svetle na tomto linku

Cena: 19,95€

 

4. Ďalšie je Talix 30 od výrobcu P2R. Ako už názov naznačuje, tak je to svetlo s 30 lúmenovým zdrojom, širokým bočným videním a až 220° a automatickým brzdovým režimom, ktorý indikuje brzdenie bicykla a tým zvyšuje pozornosť vodičov, navyše sa svetlo vypne samo po dlhšej dobe státia a následne sa taktiež samo aktivuje pri pohybe s bicyklom. Automatický režim vieme však prekliknutím vypnúť a používať ho manuálne. V balení sa nachádzajú 2 držiaky, jeden na sedlovú trubku, druhý priamo do lyžín sedla. Veľmi dobre sa osvedčila montáž do lyžín pri menších bicykloch alebo pri bicykloch s teleskopickou sedlovkou, kedy si cyklista nevie namontovať svetlo na sedlovku. Svetlo vieme vybrať odskrutkovaním zo základne a následne nabiť pribaleným káblikom MicroUSB.

Viac info o tejto štýlovke na tomto linku

Cena: 23,90€

 

5. Ak si nechcete narúšať vizáž bicykla svetlom, tak máme jednu špecialitu. Je ňou model od legendárnej značky Topeak, ktorý si viete namontovať na prilbu. Táto mini vecička váži len 14 gramov, vieme ju prichytiť či už na prilbu, brašňu, či nosič.

Viac info na tomto linku

Cena: 16,60€

Kompletnú ponuku zadných blikačiek si pozrieš TU

Sety

1. Začíname legendárnym setom od Kellys-u s názvom Twins. Je to najlepšia voľba pre farebné detské bicykle, ale aj pre ľudí, ktorí potrebujú svetlá na presuny. Vnútri svetla sú dve batérie BC2032, režimy svietenia sú stále svietenie, blikajúce a stroboskop.

Cena: 5,90€

Všetky farby týchto svetielok si môžeš pozrieť tu:

Čierne

Zelené

Červené

Biele

Oranžové

Modré

 

2. Od najzákladnejších Twins svetielok sa presunieme k setu svetiel od rovnakého výrobcu Kellys - KLS Strike. Predné svetlo poháňajú 2x AA batérie (ktoré sú súčasťou balenia), svetelný výkon 50Lm1x LED a máme tu aj praktickú vodeodolnosť. Na zadnom svetle nájdeme 13Lm, 3x LED a 3x AAA batérie, ktoré sú taktiež súčasťou balenia.

Viac info na tomto linku

Cena: 15,90€

 

3. Od batériových svetiel sa presúvame k vstavaným batériám, najlacnejší set v našej ponuke je výrobca P2R s modelom Nition 10. Pri výrobcovi P2R vôbec neplatí pravidlo, že lacné=nekvalitné, práve naopak. Za 17,90€ nájdete v balení kvalitný set svetiel s vodeodolným telom, predným svetlom s 200Lm a zadným s 8Lm. Pri takejto cene máme aj slušnú dobu svietenia. Predné svetlo s diódou CREE XP-E LED pri najvyššom režime 2 hodiny, slabšom 4 hodiny a stroboskopickom svietení 6 hodín. Zadné svetlo disponuje 5x SMD LED diódami s dobou stáleho svietenia 3 hodiny, blikanie 6 hodín a blikajúcimi diódami 8 hodín.

Viac info na tomto linku

Cena: 15,90€

 

4. Pri výrobcovi P2R ostaneme ešte s jedným setom svetiel, konkrétne Lumoix 70. Jedná sa o vyšší model so 600Lm na prednom svetle, 2600mAh batériou a 100Lm na zadnom svetle, v ktorom sa nachádza aj 500mAh batéria. Aj tu výrobca myslel na nevyhnutnú vodeodolnosť. Je tu taktiež použitá CREE XP-E LED dióda a vďaka optimalizovanej šošovke budete lepšie periférne vidieť v hmle.

Viac info na tomto linku

Cena: 39,90€

 

5. BBB BLS-164 NanoStrike 400 Combo je sada svetiel, v ktorej sa nachádza predné svetlo s malým telom NanoStrike 400 BLS-130 so 400Lm a zadné svetlo Spark 2.0 BLS-151, ktoré som rozpísal vyššie v článku. Predné svetlo je celohliníkové s regulovaným výkonom, aby počas celej doby svietenia vyžarovalo konštantné množstvo svetla v dôsledku elektronického regulačného systému. Disponuje 6 režimami svietenia, pamäťovým systémom a elastickým popruhom. Je o niečo drahšie, ako P2R Lumoix 70, no je o 35 gramov ľahšie. Naviac s prevedením čistého hliníkového tela.

Viac info na tomto linku

Cena: 57,90€

 

6. Ak by sa niekomu zdalo 400Lm na prednom svetle málo, tak môže siahnuť po výkonnejšej 600Lm verzii z toho istého radu. Jedná sa o jeho sériového „parťáka“ BBB BLS-165 NANOSTRIKE 600 COMBO. V balení tejto sady nájdete o niečo väčšie telá, kvôli tomu si však do nich výrobcovia mohli dovoliť napchať väčší výkon a viac diód na zadnom svetle.

Viac info na tomto linku 

Cena: 79,90€

Predné svetlá

1. Výrobca Infini s modelom Lava si nás získal malým telom, ešte menšou váhou (54 gramov), úchytom na riadidlá a taktiež na prilbu... To všetko za cenu 36€. Vodeodolnosť a indikátor slabej batérie sú ďalšími plusmi. Dostupné sú štyri funkcie svietenia a výkon 300Lm. Výdrž batérie je nasledovná: Vysoká svietivosť: 1hod., stredná svietivosť: 2hod.,nízka svietivosť: 3,5hod.,blikanie: 7hod., patrí medzi najkompaktnejšie v našej ponuke.

Viac info na tomto linku

Cena: 36€

 

2. Fenix - tento americký výrobca si v našom kolektíve vyslúžil známku legendy. Zameriava sa na vysokokvalitné spracovanie svetiel, ktoré používajú potápači, armáda, jaskyniari, bikeri... Naviac garantuje svoje hodnoty uvedené v popise. Ak mám v ruke 600 Lm svetlo od Fenixu, tak mám skutočne 600 Lm svetlo. Najskôr sa pozrieme bližšie na lacnejšie svetlo, ktoré už tak posunulo pomyselný laťku veľmi vysoko, jedná sa o Fenix BC25R. Špecifikáciu si môžeme rozložiť do jednotlivých bodov.

  • 600 Lm so zabudovaným akumulátorom s kapacitou 2600mAh
  • Použitá výkonná LED CREE XP-G3 s teplým odtieňom svetla a životnosťou až 50 000 hodín
  • Dosvit až 106 metrov
  • 5 režimov výkonu: 600 Lm – 2 hodiny, 350 Lm – 7 hodín, 150 Lúmenov – 15 hodín,  50 Lúmenov – 36 hodín
  • Ochrana proti prehriatiu
  • Digitálne regulovaný konštantný jas
  • Váha 155 gramov, vrátane držiaka na riadidlá
  • Pamäť na posledný nastavený režim výkonu (okrem blikania)
  • Ochrana proti prehriatiu – ak sa svetlo zahreje nad bezpečnú mieru, tak dôjde k automatickému prepnutiu do nižšej úrovne svietenia
  • Svetlo taktiež disponuje špeciálne tvarovaným reflektorom, t.z. svetlo sa šíri dopredu a do strán, nie hore. Svetelný lúč je teda zhora ostro odrezaný a neoslňuje ostatných vodičov a chodcov.

Ďalšie informácie o nájdeš na tomto linku

Cena : 49,90€

 

3. Jedno svetlo, dve farebné kombinácie, 1000 lúmenov, maximálna doba svietenia 87 hodín, dobíjací čas 4 hodiny cez USB a hmotnosť 153 gramov, to je Lezyne Lite Drive 1000XL.

Lite Drive disponuje 8 módmi svietenia:

  • Overdrive: 1000 Lúmenov - Doba svietenia: 1:30 hod.
  • Day flash: 1000 Lúmenov - Doba svietenia: 7:30 hod.
  • Blast: 500 Lúmenov - Doba svietenia: 3:00 hod.
  • Enduro: 250 Lúmenov - Doba svietenia: 5:30 hod.
  • Pulse: 150 Lúmenov - Doba svietenia: 17:00 hod.
  • Flash: 150 Lúmenov - Doba svietenia: 19:00 hod.
  • Economy: 150 Lúmenov - Doba svietenia: 9:00 hod.
  • Femto: 15 Lúmenov - Doba svietenia: 87 hod.

Táto mašinka od Lezyne vyrábaná na CNC strojoch je s pulznými módmi výborný pomocník pri bežnom používaní ale nestratí sa ani na trailoch, kde jazdec potrebuje skutočne slušný dosvit. Značka Lezyne patrí medzi výrobcov, ktorí si založili svoje meno na vlastnom a originálnom dizajne, kombinovanom s maximálnou funkčnosťou. Táto kombinácia im zaručila úspech medzi špičkou v bikerskom svete. Preto si Lite Drive vyslúžilo miesto v tomto rebríčku. Na našom eshope ho môžete nájsť vo dvoch farebných kombináciách a to:

 Cena: 75,90€

Cena: 85,90€

 

4. Posledné dve supersvetlá som si nechal na záver, nakoľko sa jedná o špičku na našom eshope, ide už o spomínané „legendy“ od Fenixu. Prvé, lacnejšie a kompaktnejšie svetlo s 1600Lm, vymeniteľnou batériou typu 21700 s kapacitou až 5000mAh, telom vyrobeným z leteckého hliníka A6061-T6, fantastickým dosvitom a váhou 155 gramov sa nazýva Fenix BC26R. Tento model disponuje špeciálne vytvorenou optikou, ktorá vytvára veľmi široký svetelný kužeľ, ktorý plynule osvetľuje celý priestor pred bicyklom v uhle 100°, takže svieti aj v miestach, ktoré bežné cyklo svetlá nepokryjú.

Ak si chce jazdec dopriať kvalitný výkon, svietivosť a výdrž batérie, tak siahne práve po tomto drakovi. Pri dokúpení si ďalšej batérie so spomínanou kapacitou 5000 mAh môže jazdiť po trailoch celú noc. Túto alternatívu som si zvolil aj pre seba a BC26R nosím vždy v batohu, ak sa nechystám prísť domov za svetla. Viem sa naň spoľahnúť po dobu niekoľkých hodín, pretože vždy mám pri sebe aj náhradnú batériu, takže nemusím šetriť výkonom a v zjazde ho zapínam naplno, aby som si presvetlil trail pred sebou. Pri maximálnom výkone 1600Lm mi vie BC26R svietiť cca 3-3,5 hodiny. Konkrétne toto svetlo Vám lepšie opíšem v teste z dlhodobého hľadiska, kde si ho rozoberieme podrobnejšie.

Ešte viac informácií nájdeš na tomto linku

Cena 89,90€

 

5. A nakoniec najvýkonnejšie svetlo z nášho e-shopu. Fenix BC30 V2.0 s diaľkovým ovládačom sa radí do pomyselnej kategórie mega svetiel. BC30-tka s 2200Lm Ti garantuje obrovský výkon a kvalitu, tento mega výkon poháňajú dve batérie typu 18650, ktoré si môžeš zakúpiť v našom eshope, nakoľko sa v balení nenachádzajú.

Svetelným zdrojom sú dve moderné LED Luminus SST-40. Svietidlo používa osvedčenú technológiu dvojitého smerovania svetla „Dual Distance Beam system“, kde hlavný kužeľ svetla je vytváraný špeciálne navrhnutou optikou a dosvieti až do vzdialenosti 187 metrov, zatiaľ čo sekundárny široký kužeľ lúča dotvára optický člen, ktorý je v hornej časti tvarovaný tak, že svetlo smerujúce nahor láme dole k zemi. Vzniká tým kužeľ, ktorý plynulo osvetľuje celý priestor pred bicyklom – a to aj v miestach, ktoré bežné cyklistické svetlá nepokryjú.

  • Maximálna výdrž: až 50 hodín
  • Počet režimov: 6 : BURST 2200 Lúmenov – 30 sekúnd, 1500 Lúmenov – 2,3 hodiny, 600 Lúmenov – 6 hodín, 200 Lúmenov – 16 hodín, 50 Lúmenov – 50 hodín, Varovné blikanie (Pulzovanie medzi 50-600 Lúmenmi)
  • Farba svetla: Denná biela (5500-6500 K)
  • Svetelný zdroj: Luminus SST-40 so životnosťou až 50 000 hodín
  • Dosvit: Až 187 metrov
  • Hmotnosť: 154 gramov
  • Špeciálne tvarovaná optika vytvára svetelný kužeľ kombinujúci široké periférne videnie s dosvitom cez 187 metrov (8792 cd)
  • Bezdrôtový ovládač je napájaný CR1632 batériou s výdržou až 360 hodín

Viac o svetle Fenix BC30 V2.0 na tomto linku, batérie ku svetlu nájdeš na tomto linku

Cena 99€

 

Taak a sme na konci. Toto bol iba stručný prehľad našej ponuky a pár rád. Za obsiahly a informáciami nabitý článok ďakujeme kolegovi Tomášovi Chabadovi! Ak chceš vidieť celú našu ponuku, nájdeš ju po prekliknutí na tento link.