Príprava bicykla do jesenných podmienok

Príprava bicykla do jesenných podmienok

Keď sme oblečený a chceme vyraziť, tak nás môže prekvapiť stav bicykla, ktorý sme po poslednom výjazde úplne zanedbali, lebo: „...šak spravím to potom“. V mokrom a blatistom období veľa z nás nechodí po každom výjazde čistiť bicykel na wapku a staráme sa najmä o tie najdôležitejšie komponenty, ktoré nás poháňajú vpred.

 

Najviac namáhanou súčiastkou na bicykli je pravdepodobne reťaz. Netvrdím, že musíme čistiť reťaz každý výjazd ale mali by sme sa vyvarovať situáciám, kedy by nám pod zadkom reťaz pišťala, prípadne bola čierna, zablatená a premastená.

 

Muc-off Quick Drying Degreaser spĺňa všetky požiadavky, ktoré cyklista potrebuje v prípade rýchleho čistenia. Tento prípravok po nanesení nemusíme oplachovať alebo zmývať, stačí ho len zotrieť handrou. Prípravok nastriekame na reťaz, necháme chvíľu pôsobiť, zotrieme a následne môžeme nakvapkať mazivo. 

 

Obyčajnú handru vieme nahradiť textilnými utierkami od českého výrobcu Force. Za pár eur dostaneme 50 útržkov, ktoré sa netrhajú a nasajú nečistoty. Bežne pri čistení reťaze s Degreaserom použijem na utretie 2-3 utierky, to znamená, že celý balík spotrebujem na cca. 17 kompletných čistení reťaze, čo je za cenu 7,90€ skvelý pomer.

 

Reťaz sme za dve minútky narýchlo očistili a teraz ju potrebujeme pripraviť na jazdu. Keďže sa ideme voziť do sychravého počasia, tak jednoznačne doporučujem mazivo „do mokra“, ktoré znesie pomerne veľa a hneď sa nezmyje. Na predajniach máme viacero typov, tak si ich aspoň v skratke prebehneme. Špeciálne by som sa však venoval výrobkom od obľúbenej značky Muc-Off, nakoľko sú všetky ich produkty biologicky odbúrateľné a ani nepríjemná suseda sa na mne nemôže odbaviť, pretože nijak neničím trávnik pod oknami. Haha. Muc-Off Wet Lube je mazanie, ktoré bolo špeciálne vyvinuté pre mokré a bahnisté podmienky, skvelo drží na retiazke a nezmýva sa v nepriaznivom počasí. Navyše znižuje trenie, odpudzuje vodu a aj v náročných podmienkach zaručuje plynulé radenie. Máme aj menšie 50ml balenie

Pre náročnejších máme Muc-Off C3 Wet Ceramic Lube 120ml, čo je mazivo s keramickými čiastočkami do mokrého prostredia, s ktorými výrobcovia dosiahli neuveriteľnú trvanlivosť pri náročných podmienkach.Toto inovatívne zloženie používa nitrid bóru pre zaistenie ultranízkeho trenia, maximálny výkon a životnosť.

 

Celý hnací pohon je ošetrený... Nezabudli sme na niečo? No jasné! Vidlica, tlmič a sedlovka, aj tieto pohyblivé komponenty musia byť vždy čisté ale zároveň mastné, pre lepšie klzné vlastnosti. Vnútorné nohy vidlice, tlmiča alebo teleskopky stačí očistiť vreckovkou alebo suchou utierkou a prestreknúť silikónovým sprejom.

 

My v Kubicasporte používame Silicon Shine od Muc-Offu. Je to odolný silikón, s ktorým môžeme nastriekať celý rám, šetrne rozotrieť utierkou a nasledujúce čistenie bicykla bude jednoduchšie, navyše aj pekne rozvoniava. Rám bude po „nástreku“ živší, avšak pozor na brzdové diely, tie NESTRIEKAME, pretože dole kopcom by to potom bola sranda! Haha.

 

„Rýchlofku“ s čistením bicykla máme za sebou, teraz môžeme vyraziť von. Ale veď nemáme nahodené blatníky! Ak si typ jazdca, ktorý uprednostňuje traily a nechce byť zaprasený až za ušami, tak vrelo doporučujem tieto štýlovky od SKS. Predný TU a zadný TU. Nájdeš ich na každej našej predajni alebo eshope. Predný blatník sa prispôsobí vidlici a montáž zvládnete ľavou zadnou. Pri trailovom jazdení je dôležité, aby sme chránili vidlicu a prípadne aj tvár. Ide hlavne o praktickú stránku a funkčnosť. Toto SKS Mudrocker zaisťuje. Keď sa pozrieme lepšie na zadný blatník, tak môže sa zdať, že je to veľká ohava, ktorá nám zničí dizajn celého bicykla, avšak opak je pravdou. Nie sú to obyčajné blatníky, ktoré zaistíš na objímku a pri zjazdovaní vám budú klepať o zadné koleso alebo lietať zo strany na stranu. Tento zadný Mudrocker uchytíš pomocou pribalených „upínákov“, a keď sa správne nastaví, tak môžeme jazdiť aj drsnejšie a blatník bude stále na svojom mieste plniť funkciu. Naviac na Instagrame určite ulovíš nejaké lajky.

 

Ak som však Tvojmu oku neulahodil, máme aj iný typ blatníkov s rýchlym odopínaním. Predný SKS shockblade II alebo zadný SKS X-BLADE IIPrípadne máme aj blatníky s klasickým skrutkovacím úchytom BBB (pre 27,5" aj 29" kolesá) PREDNÝ/ZADNÝ alebo modely pre menšie 26" kolesá - PREDNÝ/ZADNÝ.

 

Prečo majú odpružené vidlice rady predné blatníky? Vnútorné nohy prednej vidlice sa neustále kĺžu vo vonkajších nohách a pri blatistom výjazde sa môže blato, štrk, piesok...dostať ku guferu vnútorných nôh a neustálym pracovaním sa môžu vnútorné nohy poškriabať. Preto myslíme aj na tieto prípady a na sklade nájdeš veľa rôznych modelov, farieb a značiek, ktorými si môžeš vylepšiť dizajn svojho stroja. Tieto štýlovečky od svetových výrobcov ako AMS, Fox, Riesel Design, RockShox a ďalšie nájdeš na tomto linku.

 

Ako sa hovorí stará známa hláška: „Neexistuje zlé počasie, iba zle oblečený cyklista“, tak pri jazde v nepriaznivom počasí to môžeme upraviť na: „Neexistuje zlé počasie, iba zle vybavený bicykel“. Dúfame, že sme článkom opäť otvorili obzory a za napísanie ďakujeme kolegovi Tomášovi! Tak nabudúce!