Rodinné cyklovýlety podľa krajov #2: Trenčiansky kraj – kúpanie aj prírodné skvosty

Rodinné cyklovýlety podľa krajov #2: Trenčiansky kraj – kúpanie aj prírodné skvosty

Trenčiansky kraj je bohatý na ponuku cyklotrás vhodných pre rodiny s deťmi. Ponúka príjemné asfaltové rovinky, ale aj lúky, kopce a hory. Máme pre vás zopár tipov, kam sa vydať podľa toho, či máte chuť na výlet so zastávkami na zmrzlinu niekde v meste alebo sa chcete okúpať v jazere, príp. vyšliapať si to k výhľadom na krásne prírodné scenérie.

Vážska cyklomagistrála s príchuťou leta

Vďaka rekonštrukcii, ktorá sa realizovala pred niekoľkými rokmi, okamžite získala vysokú popularitu. Nedajte sa oklamať na prvý pohľad nudnou cyklotrasou, ktorá vedie len popri Váhu. Po celej svojej dĺžke ponúka hneď niekoľko zaujímavých zastávok, vďaka ktorým môžete absolvovať nezabudnuteľný celodenný výlet.

obr

Tip: Vážska cyklomagistrála sa tiahne od Strečna po Hlohovec. Úsek Strečno – Nemšová sa však prechádza po cestách spolu s autami. Zvyšok sa ide po upravenej asfaltke. Odporúčame preto nastúpiť na trasu najskôr v Nemšovej a pokračovať smerom na Trenčín.

Trasa má minimálne prevýšenie, ide o pohodlnú asfaltovú rovinku, ktorú zvládnu aj začínajúci malí cyklisti. Záleží na dĺžke kilometrov, ktorú si zvolíte. Výhodou je, že cyklomagistrála kopíruje diaľnicu aj železničnú trať Bratislava – Žilina. Na začínajúci bod sa teda pokojne môžete odviezť vlakom.

Ak pôjdete s deťmi, odporúčame absolvovať úsek napríklad z Trenčína do Nového Mesta nad Váhom, kde letný cyklovýlet môžete zakončiť kúpaním v turisticky populárnom jazere Zelená voda. Nájdete tam dve upravené pláže s príjemným pieskom, bufety, hygienické zariadenia, detské ihriská aj ubytovanie vo forme hotelov alebo kempingu. V lete sa tam koná viacero hudobných či kultúrnych podujatí, detské festivaly nevynímajúc. Tento úsek je dlhý 21,2 km.

obrázok pláž Koliba

Pláž Koliba na Zelenej vode (Foto: Zelená voda – pláž Koliba/FB)

obrázok cyklobufet Doma

Ak chcete rýchle občerstvenie, priamo na trase sa pri Novom Meste nad Váhom neďaleko Zelenej vody smerom na Piešťany nachádza cyklobufet Doma, v ktorom vám pripravia vynikajúce langoše, čerstvú pizzu aj chladené nealko pivo či kofolu. Malé deti sa zabavia v detskom kútiku s trampolínou. (Foto: cyklobufet Doma/FB)

Ak by ste si chceli výlet predĺžiť a vynechať kúpanie, môžete pokračovať ďalej do Piešťan, ktoré sú samy osebe turistickým zážitkom najmä v lete, keď toto kúpeľné mesto pripomína skôr zahraničné letovisko. Nachádzajú sa už síce v trnavskom kraji, ale v rámci výjazdu z Trenčína či Nového Mesta nad Váhom sa dajú bez problémov za jeden deň zvládnuť. Záleží len od kondičky a veku účastníkov výletu.

obrázok zmrzlináreň

Ak sa opýtate Piešťancov, kde si môžete dať najlepšiu zmrzlinu, odpoveď bude takmer jednohlasná – v zmrzlinárni Monalisa na piešťanskom námestí. Ak sa tam budete nachádzať, rozhodne ju nevynechajte. Oplatí sa počkať aj vo zvyčajne dlhých radoch. Verte nám. (Foto: Monalisa/FB)

Beckovský okruh pre staršie deti

Skúsenejším cyklistom rozhodne odporúčame absolvovať beckovský okruh spojený s návštevou atraktívneho hradu Beckov. Trasa má dĺžku 12,4 km a povrch pozostáva prevažne zo spevnenej cesty. Na niektorých úsekoch treba viac šliapať do pedálov, a tak sa na ňu vydajte len so staršími deťmi, ktoré už majú nejaké cyklistické skúsenosti a ideálne vhodný horský bicykel.

obrázok Beckovský hrad

Tip: Na hrade Beckov sa počas letných mesiacov každý víkend konajú tematické akcie. Nech už si trasu naplánujete na kedykoľvek, zakaždým tam zažijete niečo zaujímavé – remeselné trhy, ochutnávky historických jedál, vystúpenia šermiarov a sokoliarov, honbu za pokladom a iné. No najvýznamnejšou akciou sú jednoznačne Beckovské slávnosti sprevádzané veľkolepým programom dobíjania hradu a vystúpeniami najznámejších slovenských interpretov.

Odmenou vám budú príjemné výhľady na hrad Beckov, lúčne úseky aj typická pôvodná agrárna architektúra, ktorá výletu dodá to pravé nostalgické vidiecke čaro. Trasa má prevýšenie zhruba 400 výškových metrov. Začína sa pod hradom žltou a zelenou značkou, pokračuje do vedľajšej obce Kálnica, odkiaľ sa ide už len žltou trasou po lesnej ceste cez lokalitu Salaš pod Lašid, kde sa stáča na Beckov.

obrázok Salaš

obrázok jedlo

Počas návštevy Beckova rozhodne nevynechajte salaš Beckov, kde môžete ochutnať tradičné špeciality, ich vlastné syrové výrobky a naozaj výnimočnú tradično-modernú gastronómiu. Menšie deti sa zabavia na detskom ihrisku či pri pozorovaní oviec a iných zvierat. Vysmädnutým cyklistom ulahodí letná ponuka čerstvých limonád. (Foto: salaš Beckov/FB)

Na bicykli cez Manínsku tiesňavu

Zážitková jazda, ktorá ohúri aj deti, to je nenáročná a prevažne rovinatá trasa Považská Bystrica – Zakvašov, ktorá vedie 17 km aj cez skvosty, ako sú prírodné krásy Manínskej a Kostoleckej tiesňavy a bralá Bosmany.

obrázok Manínska tiesňava

Trasu po celý čas sprevádza modrá značka. Začiatok je v Považskej Bystrici, okrajom mesta po hlavnej ceste pokračuje smerom na Považskú Teplú, odkiaľ zídete na asfaltovú cestu do doliny a Manínskej tiesňavy. Súčasťou je aj náučný chodník s informačnými tabuľami, pri ktorých sa oplatí s deťmi zastaviť a dozvedieť sa viac o tamojších prírodných monumentoch. Trasa pokračuje cez dedinku Záskalie, cez nemenej zaujímavú Kostoleckú tiesňavu do dedinky Kostolec, kde sa oplatí zastaviť pri skalných bralách Bosmany. Ďalej vedie cez Praznov a končí sa v Zakvašove, odkiaľ sa dá vrátiť na začiatočný bod trasy v Považskej Bystrici.

obrázok penzión Manín

obrázok bralá Botsmany

Ak vyhladnete alebo vysmädnete, zastavte sa v penzióne Manín v Kostolci. Pochutíte si na poctivej domácej kuchyni, rýchlych teplých aj studených minútkach. Pre deti je k dispozícii ihrisko. V pozadí vidno prírodnú pamiatku skalisko Bosmany. (Foto: penzión Manín/FB)

Tip: Dĺžka výletu závisí od tempa a počtu zastávok. So samostatne jazdiacimi deťmi môže zabrať 2 až 3 hodiny. Ak idete s cyklovozíkom alebo s drobcom v detskej sedačke, celková dĺžka výletu môže byť výrazne kratšia.

Z Lysej pod Makytou na Kohútku

Posledný tip je opäť pre tých, ktorí už majú zvládnuté nejaké tie kilometre v sedle bicykla. Hoci trasa je evidovaná ako ľahká, nachádza sa na nej stúpanie a prevýšenie 608 m. Na cyklovýlet preto zoberte radšej staršie deti.

obrázok Javorníky

Kohútka je rekreačná oblasť navrchu Javorníkov, známa vďaka lyžiarskemu stredisku. No aj mimo lyžiarskej sezóny má čo ponúknuť. Cyklotrasa vedie z obce Lysá pod Makytou miernym stúpaním po červenej značke cez obec Lazy pod Makytou do rekreačnej oblasti Čertov. Tam začne byť stúpanie o niečo prudšie a dovedie vás do sedla Javorka pod Kohútkou. Občerstviť sa môžete napríklad v horskom hoteli Kohútka s detským ihriskom a dokonca aj s bazénom pre ubytovaných hostí.

obrázok hotel Kohútka

Horský hotel Kohútka (Foto: horský hotel Kohútka/FB)

obrázok scenéria Javorníky

Odmenou po zdolaní trasy vám bude takáto scenéria

Trenčiansky kraj ponúka pre každého niečo, a to bez ohľadu na vek či skúsenosti – od malebných cyklotrás vhodných pre rodiny s malými deťmi až po náročnejšie úseky pre dobrodružnejších cyklistov. Stretávajú sa tam prírodné scenérie s bohatou históriou a množstvom zaujímavých podujatí. Tento región dokáže potešiť každého milovníka dvoch kolies.