12 vecí, ktoré treba skontrolovať na bicykli pred jazdou





Cyklistická sezóna je tu, preto sa pozrieme na malý zoznam toho, čo treba na bicykli skontrolovať pred tým ako vyrazíme na cestu.



12 vecí, ktoré treba skontrolovať na bicykli pred jazdou

 

1. Tlak pneumatiky

Na každej pneumatike je uvedená informácia na aký tlak má byť nafúkaná. Výrobca uvádza odporučené rozmedzie minimálnej a maximálnej hodnoty. Na pneumatike môže byť uvedené nasledovné: 30 - 45 PSI / 2,1 - 3,1 BAR / 210 - 310 KPa (MIN - MAX). Tlak závisí od hmotnosti osoby. Osobe s nižšou hmotnosťou stačí nižší tlak v pneumatike. Osobe s vyššou hmotnosťou treba vyšší.

Tlak v pneumatike na bicykli

2. Stav pneumatiky

Jazdením sa plášť / dezén opotrebúva a je náchylnejší na prederavenie. Pokiaľ je dezén vyjazdený alebo sú na ňom praskliny, plášť vymeňte. Pokiaľ je pneumatika v poriadku, pneumatiku môžete ďalej používať.

3. Brzdy

Brzdy poznáme v 2 typoch:

  • bežné V-brake brzdy tzv. gumičkové
  • kotúčové brzdy

Platí zásada, že na brzde má byť dostatočná hrúbka brzdového materiálu. Pokiaľ je materiál zodratý, treba použiť nový kus.

Pokiaľ máte bežné V-brake brzdy resp. gumičkové brzdy, je treba dávať pozor na to či je gumička zodratá alebo nie. Ak má brzda viditeľné drážkovanie, to znamená, že gumička je dobrá. Gumička musí kopírovať ráfik, ak nie, treba prísť do servisu, kde vám brzdy nastavíme.

Držíme sa hesla: Nie je dôležité pohnúť sa, ale zastaviť :-)

4. Reťaz

Reťaz odporúčame premasťovať mazivom na reťaz (nie silikónom). Najvhodnejší spôsob nanášania je kvapkanie. Sprej neodporúčame. Pri použití spreju môže dôjsť k tomu, že sa olej dostane až na brzdový kotúč (v prípade kotúčových bŕzd) a funkčnosť brzdy bude obmedzená, prípadne môže vydávať rôzne zvuky.

Celý obvod reťaze prejdite dvakrát, aby sa olej dostal všade. Z reťaze nemá kvapkať olej, stačí keď na nej bude vytvorený olejový film.

5. Čistota vidlice

Pokiaľ nemáte bicykel s odpruženou vidlicou, môžete tento bod preskočiť. Pokiaľ máte odpruženú vidlicu vpredu, vzadu alebo máte odpruženú sedlovku, čítajte ďalej.

Bavlnenou handričkou treba očistiť kĺzne plochy od prachu, špiny a blata. Plochy nastriekajte silikónovým olejom len zľahka. Vidlicu zaťažte tak, aby prípadná špina vyšla von. A znovu utrite dočista.

6. Tlak vo vidlici

Tlak sa nastavuje zvlášť pre každého jazdca podľa jeho hmotnosti a jazdného štýlu. Na nastavenie správneho tlaku sa používajú kontrolné obvodové gumičky. Po zaťažení vidlice má gumička ideálne ostať na 25% zdvihu klznej plochy. Ak máme napr. vidlicu so zdvihom 160 mm, tak po zaťažení by mala gumička ostať vo vzdialenosti 40 mm od gumeného tesnenia.

Predná vidlica

Zadná vidlica

Na nastavenie správneho tlaku vo vidlici je treba použiť špeciálnu vysokotlakovú pumpu s nanometrom. Pumpa sa nedá nahradiť žiadnym kompresorom alebo niečím podobným.

Skontrolujte

  • 7. Osku predného a zadného kolesa... Kolesá musia byť poriadne upnuté.
  • 8. Kolesá... či nie sú vyosené resp. nemajú osmičky.
  • 9. Kľuky... či nie sú uvoľnené. Kľuky musia byť poriadne upnuté.
  • 10. Sedlo... a poriadne ho utiahnite.
  • 11. Spoje..., ak sú uvoľnené, tak ich utiahnite.
  • 12. Pedále..., ak sú uvoľnené, tak ich utiahnite.

 

Trochu manuálnej sily

Na záver to zhrnieme nasledovne: Každú časť bicykla treba odskúšať, či je všetko utiahnuté a nikde nie je vôľa. Keď neviete, kde je vôľa, príď radšej do servisu. Na bicykli nesmie nič hŕkať ani búchať.

 

Prajeme vám peknú a bezpečnú jazdu.

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť