Rozhovor s vedúcim predajne a bikerom Martinom Kubicom





Porozprávali sme sa o cyklo-infraštruktúre v Žilinskom kraji, tipoch na výlet na bicykli a novinkách pre rok 2018.



Rozhovor s vedúcim predajne a bikerom Martinom Kubicom

Ako vnímaš podporu cyklo-infraštruktúry v Žilinskom kraji? Čo by si zlepšil a pochválil?

Všímam si, že ľudia chcú tráviť svoj čas aktívne a z toho dôvodu aj samotná cyklistika je veľmi populárna. Mám pocit, že čím viac ľudí sa bicykluje. Čo sa týka infraštruktúry, určite sa robia nejaké kroky, čo môžeme vidieť na Vodnom diele, ktoré sa nachádza kúsok od našej predajne. Vodne dielo je pekne udržiavané, cesty sú čisté.

Vznikol pekný most do Tepličky nad Váhom. Čo by som zlepšil? Vedel by som si predstaviť viac cyklo-ciest v mestách, obciach i mimo nich. Veľmi by som uvítal širšie krajnice, aby sa cyklista cítil na ceste bezpečnejšie.

Aké novinky máte / chystáte v tomto roku?

V prvom rade chceme posilniť svoju pozíciu lídra v predaji bicyklov na Slovensku a hlavne v Žilinskom kraji. Predávame slovenské značky Kellys a CTM, s ktorými sú zákazníci spokojný. Predaje nám medziročne rastú. Chceme byť bližšie k zákazníkom. Máme širokú ponuku bicyklov. Zlepšujeme služby, logistiku, zásobovanie.

Náš tím má momentálne 19 ľudí, ktorí sa stará o predaj, servis, prípravu bicyklov, administratívu a eshop kubicasport.eu.

 

Predajňa
Predajňa

 

Príprava
Príprava bicyklov

 

Servis
Servis bicyklov

Začína boom s elektrobicyklami, preto pripravujeme showroom čisto na elektrobicykle o rozlohe 100 m2. Chceme ho otvoriť na jeseň tohto roku. Momentálne máme na sklade 300 elektrobicyklov. Špecializujeme sa na značku Haibike.

Spomínal si, že máte servis. Znamená to, že ľudia viac preferujú opravu staršieho bicykla ako kúpu nového?

Je to individuálne. Závisí od každého prípadu. Niekedy stačí vymeniť pár vecí a bicykel funguje ako nový. Niekedy je vada tak rozsiahla, že výhodnejšie je aby si zákazník kúpil nový bicykel. Zákazník tak získa na nový bicykel záruku.

Čo by si odkázal Bratislavčanom, prečo ísť jazdiť do tohto kraja?

Žilinský kraj, rodisko Petra Sagana, je hornatý, preto je vhodný na horský bicykel. Môžete tu vidieť mnoho kopcov a výhliadok. Veľa ciest nájdete v každom smere od Žiliny – Martinské hole, Javorníky, Terchovská dolina, Rajecká dolina, Minčol, Polom, Súľov, Kunerád, Kľačianská Magura, Chata pod Chlebom atď.

Ja, ako enduro jazdec, jazdím náročnejšie veci ako je napríklad cesta na Chatu pod Suchým alebo Stránik.

Odporúčam stiahnúť si mobilné aplikácie Locus map a Trailforks kde nájdete všetky cesty kde sa dá jazdiť na Slovensku. Človek musí byť istý, že trasa ide po oficiálnej cyklo trase, aby človek neriskoval pokutu.

Na jazdu sa treba poriadne pripraviť. Na bicykli treba skontrolovať pneumatiky, brzdy, reťaz, vidlicu, osky, kľuky, sedlo, pedále, spoje. Nech na bicykli nič nehŕka.

Okrem bicykla treba myslieť aj na bezpečnosť. Zadovážte si prilbu, chrániče, rukavice, cyklistické oblečenie a obuv. Určite treba mať so sebou náhradnú dušu, lepenie a pumpu v prípade defektu. Počas jazdy takisto treba myslieť na občerstvenie. V Žilinskom kraji sa dá jazdiť aj na cestnom bicykli. Odporúčal by som smer Považská Bystrica, Púchov, Zázrivá.

Ako vnímaš vzťah vodič cestného vozidla a cyklista?

Situácia nie je ideálna. Jeden druhého by mal rešpektovať. Mne sa páči ako to je v zahraničí. Či ste chodec alebo cyklista, cítite sa tam viac rešpektovaný ako doma na Slovensku.

Na záver by som chcel povedať, že sa treba hýbať. Šport prináša dobrú náladu, vyplavuje hormóny šťastia, utužuje vzťahy. Nemusí to byť vždy o výkone ale o pekne strávenom dni s rodinou a priateľmi.

 

Otázky kládla Lenka Lukačovičová

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť