S dobrým sedlom ďalej zájdete! Ako ho vybrať?





Nie je sedlo ako sedlo. Viete, že sú rozdiely medzi pánskym a dámskym sedlom? Viac sa dočítate v článku.



S dobrým sedlom ďalej zájdete! Ako ho vybrať?

Všeobecne o sedlách na bicykel

Úlohou sediel resp. sedadiel je samozrejme posed a absorbovanie vibrácií.

Líšia sa podľa druhu bicykla (cestný, trekingový, horský) a spôsobu jazdy (rekreačne, športové, závodné).

 

Pánske a dámske sedlá

Pánske sedlá májú užšiu špičku, sú dlhšie a v zadnej časti sú užšie ako dámske sedlá. Muži majú totiž užšiu panvu ako ženy.

Dámske sedlá sú mäkšie, kratšie a v zadnej časti širšie.

Šírka sediel sa pohybuje približne od 130 mm pri športových modeloch do 190 mm pri rekreačných modeloch. Základné šírky sú 130, 143 a 155 mm. Muži najčastejšie používajú sedlo o šírke 143 mm, Ženy o šírke 155 mm.


Zobraziť pánske sedlá
 

 


Zobraziť dámske sedlá
 

 


Zobraziť detské sedlá
 

 

Konštrukcia

Sedlo je vyrábané z plastu, nylónu alebo z karbónu. Nylón je použitý pri lacnejších sedlách. Je o niečo ťažší ako karbón a menej tlmí vibrácie. Karbón je najlepší materiál a to z dôvodu nižšej váhy a omnoho väčšej schopnosti absorbovať vibrácie ako plast.

 

Poťah (polstrovanie)

Športové sedlá majú menej vrchnej vrstvy. Počíta sa s tým, že jazdec je zvyknutý na tvrdšie sedenie.

Rekreačne sedlá majú viacej polstrovania. Zohľadňuje sa komfort sedenia na kratšie vzdialenosti. Samotná vrstva je penová alebo gelová.

 

Lyžiny

Môžu byť vyrobené z rôznych druhov materiálov ako oceľ, chróm-molybdén, titán alebo karbón. Najlepšie vlastnosti na pohltenie vibrácií má znovu karbón. Okrem toho je ľahký a pevný.

 

Prečo je na sedle otvor prip. cestička?

Otvor v sedle je z toho dôvodu, aby eliminoval tlak na kritické partie. Otvor zabezpečuje prietok krvi v panvovej oblasti a vetranie. Čiže aj dlhšia jazda na bicykli je príjemná.

Prietok krvi v panvovej oblasti - sedlo

 

Ako zmerať vzdialenosť sedacích kostí?

V domácich podmienkach si môžete sadnúť na stenu kartónovej krabice, penu alebo vatu. V kartóne ostanú 2 jamky. Treba zmerať vzdialenosť medzi ich stredmi. Takto zistíte vzdialenosť sedacích kostí a teda vhodné sedlo. Takisto existujú meracie stoličky tzv. stolice. Ide o stoličku s tvarovou pamäťou, kde si sadnete a zmeria sa vzdialenosť sedacích kostí.

Šírka sedla

 

Šírka sedla

 

Nastavenie sedla

Ak cítite bolesť zadku, tak to môže byť spôsobené nesprávnym nastavením sedadla. Nastaviť sa dá výška, uhol (sklon) či posunutie dopredu a dozadu.

1. Výška

Vhodná výška sa nastavuje tak, že keď sedíte na bicykli s pedálom pri zemi a položíte pätu na pedál, noha by mala byť takmer vystretá. Panva sa pri pedálovaní nesmie hýbať zo strany na stranu, má byť pevne posadená na sedle. Ak je vysoko, tak sa zadok odiera. Ak je nízko, zaťažujú sa stehná.
 

2. Uhol

Na pánskych bicykloch má byť uhol vodorovný. Pri dámskych sa odporúča mierny sklon vpredu. Kľudne môžete použiť vodováhu prípadne túto mobilnú aplikáciu.
 

3. Pozícia

Tretia vec, ktorá ovplyvňuje posed je predo-zadná pozícia sedla teda pozícia voči sedlovej trúbke. Sedlo sa dá posúvať dopredu a dozadu podľa štýlu jazdy, potrieb jazdca a jeho schopností.

 

Ešte sú tu nohavice s vložkou

Pokiaľ máte sedlo a nastavenie v poriadku a predsa jazdenie nie je komfortné, je možné kúpiť si cyklistické nohavice s vložkou. Vložka chráni intímne partie, zvyšuje komfort jazdy (posed je mäkkší) a výborne saje pot. Výrobcovia sa špecializujú zvlášť na mužské a ženské pohlavie.

 


Zobraziť pánske cyklistické nohavice
 

 


Zobraziť dámske cyklistické nohavice
 

 

Taška pod sedlo

Väčšina cyklistov si pod sedlo kupujú podsedlové kapsičky resp. podsedlové brašne na uloženie náhradnej duše, náradia či niečoho iného.
 


Zobraziť podsedlové tašky
 

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť