Z akých materiálov sa vyrábajú rámy na bicykle?





Začalo to oceľou, z ktorej sa už dnes vyrábajú iba detské a tie najlacnejšie dospelácke bicykle. Potom nastúpil hliník, karbón, atď.



Z akých materiálov sa vyrábajú rámy na bicykle?

Základom bicykla je rám, na ktorý sa pripájajú ostatné komponenty. Rámy sa vyrábajú z rôznych materiálov, ktoré majú svoje vlastnosti a teda vplývajú na komfort jazdy. Rámy bicyklov sa vyrábajú z týchto najpoužívanejšie materiálov.

Hliníkové rámy

Najpoužívanejší materiál na výrobu rámov je hliník, pretože je cenovo dostupný, veľmi ľahký a pevný. Pevnosť mu dodávajú prímesy ocele. V čom zaostáva je pružnosť. Rámy sú často označované skratkou ALU prip. Alloy, Alutron, Allux, Alutec, atď.

Karbónové rámy

Karbón je momentálne najlepší materiál na výrobu rámov. Je pevný vo všetkých smeroch (predozadný smer aj bočný smer), ľahký, tuhý, veľmi trvanlivý a pohlcuje vibrácie. Patrí však medzi drahšie materiály. Karbón vzniká prekladaním vrstiev karbónovej tkaniny a spojiva. Štruktúra rámu je buď prekladaná cez seba (ide akoby o štrikovanú štruktúru) alebo ukladaná na seba z veľkých plátov (monocoque).

Duralové rámy

Ide o zliatinu hliníka s meďou a horčíkom. Je lacný, ľahký, nekoroduje.

Oceľové rámy

Rám vyrobený z ocele je lacný (pri základných oceľových trubkách), má vysokú pružnosť a dobré tlmiace vlastnosti. Kvôli vyššej hmotnosti sa do výrobných procesov pridávajú rôzne zliatiny ako chróm a molybdén (označenie CrMo resp. Hi-ten), ktoré majú spôsobiť to, že rám bude o niečo ľahší. Oceľ sa využíva pri lacnejších modeloch a detských bicykloch.

Titánové rámy

Titán sa používa na pevných rámoch. Tieto rámy sú však vyrábané špecializovanými garážovými firmami, preto sa bežne v obchodoch nevyskytujú. Ešte dodám, že titán je trvácny, odolný, pohodlný, ľahší ako oceľ. Má vyššiu cenu, je ťažší ako hliník.

Magnézium

Je ľahký, dobre pohlcuje vibrácie. Skôr koroduje a má nižšiu životnosť. Rámy sa vyrábajú aj v kombináciách a to titan/karbón, karbón/dural, karbón/oceľ.

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť