SQlab - špecialista na ergonomické komponenty na bicykel





Laboratórny pohľad na cyklistické sedlá, riadidlá, rohy, gripy a pedále. 



SQlab - špecialista na ergonomické komponenty na bicykel

Je všeobecne známe, že s cyklistikou sa spájajú určité nepríjemnosti ako sú bolesť zadku, šije, trapézov, tŕpnutie prstov na rukách, atď. SQlab v spolupráci s doktormi a neurológmi prichádza s konkrétnymi riešeniami.

 

Krátko o značke

SQ Lab je nemecká značka venujúca sa ergonomií komponentov na cestné a horské bicykle. V roku 2002 ju zakladá Tobias Hild blízko Mníchova v Taufkirchene.

Prvý a nosný produkt značky, ergonomické sedlo, bolo vyvinuté v spolupráci s MUDr. Markusom Knöringerom. Časom sa k sedlu pridávajú aj ďalšie komponenty, ktoré sprostredkúvajú kontakt cyklistu s bicyklom.

 

O aké kontaktné komponenty ide?

  1. sedlo
  2. vnútorné rohy
  3. gripy
  4. riadidlá
  5. pedále

 

 

1. Sedlá

Sedlo je samozrejme tvrdé a má Active systém. Prečo je sedlo tvrdé? Z toho dôvodu, aby cyklista sedel na sedacích kostiach a nie na kritických partiách zabezpečujúcich prietok krvi v panvovej oblasti.

Panva a sedlo

Panva sa pri pedálovaní nakláňa zo strany na stranu o 7 stupňov, kedy dochádza k prenosu tlaku na platničky (a ďalšie orgány ako napr. prostatu) v bedrách. Tento výnimočný Active systém má schopnosť nakloniť sedlo zo strany na stranu práve o spomínaných 7 stupňov, aby dochádzalo k minimalizovaniu tlaku pri sedení.

V strede sedla nie je diera ale priehlbina pretože na hranách priehlbiny je omnoho menší tlak ako na hranách diery (pri sedle s dierou).

Sedlo SQlab

Akú veľkosť sedla vybrať?

Najprv musíme odmerať vzdialenosť sedacích kostí. To spravíme tak, že prídete k nám na predajňu alebo to môžete zistiť aj v pohodlí domova. Ak máte kartónovú krabicu, odrežte z nej jednu stenu, položte ju na rovnú tvrdú stoličku a zatlačte sedacie kosti do nej. Do steny z kartónovej krabice sa odtlačia 2 jamky, ktoré treba obkresliť. V strede týchto jamiek naznačte stred a zmerajte vzdialenosť ich stredov.

meranie sedacích kostí

Vzdialenosť sedacích kostí je vo väčšine populácie od 9 do 13 cm. V prípade 9 cm, je vhodné sedlo 12. V prípade 13 cm, je vhodné sedlo 16. Ak máte kratšiu či dlhšiu vzdialenosť panvových kostí, tak k vzdialenosti pripočítajte číslo 3 a zistíte správnu veľkosť sedla.

SQlab nerozlišuje medzi sedlami určenými pre mužov a ženy. Anatómia panvy z tohto pohľadu je viac-menej rovnaká.

 

Výrobca doporučuje používať sedlo minimálne mesiac aj napriek bolesti, ktorú budete cítiť. No keď si sedacie kosti zvyknú, máte vyhraté.


Zobraziť sedlá
 

 

 

2. Vnútorné rohy na riadidlách

V dnešnej dobe sú moderné široké riadítka z dôvodu lepšieho manévrovania s bicyklom, no zároveň sa preťažuje krk a trapézy. Z toho dôvodu SQlab vyvinula vnútorné rohy, ktoré majú niekoľko pozitívnych vplyvov.

  • Ruka sa vyrovná a nepreťažujú sa svaly v pažiach, ramenách (trapézy) a chrbte.
  • Užší úchop.
  • Lepšia ergonómia.
  • Možnosť brzdiť pri držaní vnútorných rohov.
  • Lepší posed.
  • Je možné brzdiť.
  • V prípade pádu z bicykla nehrozí odretie ruky ako u vonkajších rohov.

Rohy majú univerzálnu veľkosť, lebo kĺb majú všetci rovnaký. Nezáleží na pohlaví a veľkosti ruky.

Vnútorné rohy SQlab


Zobraziť vnútorné rohy
 

 

 

3. Gripy

Model 711 (grip vľavo) má mierne hranatý grip navrhnutý podľa anatómie samotných prstov. Takto sa grip lepšie drží. Sú vhodné na enduro, traily, teda agresívnejšie jazdenie.

Model 710 má väčšiu kontaktnú plochu na vonkajšej strane gripu čo spôsobuje lepšie rozloženie tlaku v ruke. Sú vhodné skôr na rekreačne jazdenie. Tieto gripy sú vhodné pre cyklistov, ktorí pociťujú tŕpnutie dvoch prstov - malíček a prstenník.

Typy gripov SQlab

 


Zobraziť model 711
 

 


Zobraziť model 710
 

 

Ak by ste si chceli zmerať veľkosť ruky pre určenie veľkosti gripu, kliknite tu a zobrazí sa vám PDF dokument v mierke 1:1. Ak máte dostatočne veľký monitor, tak si PDF-ko tlačiť nemusíte, ak nie, tak si PDF-ko vytlačte a zmerajte. Veľkosť gripu správne zmeriate tak, že si prostredník položíte na šípku. Na výber sú veľkosti S, M, L.

 

 

4. Ohnuté riadidlá

Ako je uvedené aj na obrázku nižšie, rovné riadidlá spôsobujú tlak v zápästí a pokiaľ sú riadidlá širšie než je štandard, tak ešte navyše zaťažujú trapézy a krk.
Pri rovných riadidlách sa môže stať to, že cyklistovi tŕpnu 3 prsty a to palec, ukazovák a prostredník.

Riadidlá ohnuté dozadu dajú zápästie do prirodzenej polohy kedy sa znižuje tlak. Okrem iného predchádza sa zlomenine. Od výrobcu máte informáciu že takto ohnuté riadidlá spôsobujú aktiváciu brušných svalov.

Riadidlá sú v dvoch typoch:

  • 16 stupňové, ktoré sú určené na dlhšie trasy, maratóny,
  • 12 stupňové, ktoré sú určené na enduro, na skoky, atď.

Ohnuté riadidlá SQlab


Zobraziť 16 riadidlá
 

 


Zobraziť 12 riadidlá
 

 

 

5. Pedále

Majú nastaviteľnú dĺžku osi a to

  1. - 5mm,
  2. standard,
  3. + 8mm,
  4. + 15mm.

Vybrať si môže cyklista s dlhším i kratším chodidlom. Takto si aj cyklisti s dlhším chodidlom nemusia kopať do kľúk prip. stavby.


Zobraziť pedále
 

 

6. Krém na sedacie partie

SQlab myslí aj na prípadné kožné odreniny či pľuzgiere. Krém sa skladá z vybraných rastlinných tukov, olejov a panthenolu. Produkt vo vytvorený v spolupráci so spoločnosťami Tunap Sport, ktorej produkty využívajú cyklisti v BORA Hansgrohe v čele s Petrom Saganom alebo tím Bahrain Merida s Vincenzom Niballim.


Zobraziť krém
 

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť