Mazanie reťaze a iných pohyblivých častí bicykla





Prečítajte si bližšie info o mazaní reťaze, vidlice, prehadzovačky a prešmyku.



Mazanie reťaze a iných pohyblivých častí bicykla

Reťaz

Reťaz patrí k najviac namáhaním častiam na bicykli, preto ju treba udržiavať čistú a premazanú. Očistiť ju môžete ručne čistiacim náradím (kefka, handrička) alebo pomocou práčky na reťaz.

Treba ju premasťovať mazivom alebo olejom (mazacie prípravky) vyhradne na bicykle. Najlepší spôsob nanášania je kvapkanie. Neodporúčame sprej pretože pri použití spreju je možné, že sa olej dostane až na brzdový kotúč (v prípade kotúčových bŕzd) a funkčnosť brzdy bude obmedzená, prípadne bude vydávať rôzne zvuky. Určite nepoužívajte mazacie prípravky na motorky či autá.

Reťaz je najlepšie premazávať večer, prípravok tak bude mať dosť času preniknúť do reťaze. Na druhý deň ráno je dobré prebytočný prípravok zotrieť, aby sa na reťaz nechytali nečistoty.

Mazivo alebo olej nanášajte počas otáčania pedálov resp. kľúk. Celý obvod reťaze prejdite dvakrát, aby sa olej dostal všade. Z reťaze nemá kvapkať, stačí keď na nej bude vytvorená olejová vrstva.

Pravidelná a správna údržba predlžuje životnosť ozubených koliesok, prevodníkov, predného a zadného prehadzovača.

Reťaz je spotrebný tovar, ktorý sa používaním môže tzv. “vyťahať” a treba kúpiť novú. Vyťahaná reťaz totiž deformuje prevodníky a pastorky.

 


Zobraziť reťaze na bicykel
 

 

 

Odpružené vidlice

Kontrolu mazania a čistenia odpružených vidlíc a tlmičov robte pravidelne. Odporúčame po cca. 50 hodinách používania v bežných nenáročných podmienkach. Pokiaľ ide o náročnejšie podmienky ako je voda a blato, tak ihneď po jazde. Zabránite tak trvalému poškodeniu vidlice. Pokiaľ sú na vidlici prachovky, tak očistite aj tie z obidvoch strán - zvnútra i zvonku.

Bavlnenou handričkou očistite kĺzne plochy od prachu, špiny a blata. Plochy nastriekajte silikónovým olejom len zľahka. Vidlicu zaťažte tak, aby prípadná špina vyšla von. A znovu utrite dočista.

 

Prehadzovačka a prešmyk

Prehadzovačku a prešmyk príliš nepremazávajte. Pri použití veľkého množstva mazacieho prípravku môže dochádzať k zachytávaniu špiny a prachu a tým k zhoršenej funkcii.

 

Upozornenie

Na čo si treba dávať zvlášť pozor je to, aby sa mazací prípravok nedostal na ráfiky, brzdové špalíky alebo rotor kotúčovej brzdy, mohlo by to byť veľmi nebezpečné. Vhodné je občas premazať otočné čápy brzdových pák a čeľustí. Nikdy neaplikujte mazivo na kotúčové brzdy.

 

Iné

Premazávanie ťahov (laniek a bowdenov), nábojov hlavového zloženia, šľapacieho stredu a pedálov treba radšej prenechať skúseným mechanikom. Tieto komponenty je totiž potrebné rozobrať, vyčistiť, namazať a znovu zostaviť.

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť