Ako vybrať cyklistické rukavice





Rukavice plnia niekoľko dôležitých funkcií - odvádzajú pot, chránia pred odrením, atď.



Ako vybrať cyklistické rukavice

Rukavice plnia niekoľko funkcií:

  • chránia dlaň proti odreniu pri prípadnom páde,
  • zabraňujú kĺzaniu rúk pri úchope riadidiel,
  • odvádzajú pot,
  • sú prevenciou proti otlakom na rukách.

 


Zobraziť rukavice na bicykel
 

 

Krátkoprsté verzus dlhoprsté rukavice

Či si vyberiete krátke alebo dlhé cyklo rukavice, je to čisto na vás. Je to subjektívna záležitosťou. Vyberatjte podľa toho v čom sa lepšie cítite.

Krátkoprsté a dlhoprsté rukavice

Dlhoprsté rukavice v prípade pádu chránia aj prsty, ale najčastejšie je pri páde odretá dlaň.

 

Letné verzus zimné cyklo rukavice

Rukavice na bicykel sa líšia podľa toho, či sú určené na leto alebo na chladnejšie obdobia.

V lete odporúčame čo najviac priedušný materiál. Priedušné rukavice odvádzajú pot.

Počas jari a jesene, prip. v zime musia byť rukavice čo najviac zateplené, pretože ruky na riadidlách sú vystavené vetru a navyše sa pri jazde prakticky nehýbu. Ako okrajová časť tela s horším prekrvením majú tendenciu rýchlo premŕzať.

 

Gélové výstielky pre viac komfortu

Pozornosť venujte tomu, ako je vyrobená časť, ktorá pokrýva dlaň. Či je vystlaná proti otlakom a do akej miery. Existujú rukavice, ktoré majú gélovú výstielku, iné iba penovú výstielku. Čím je výstielka hrubšia, tým sú rukavice pohodlnejšie. Na druhej strane, čím hrubšia výstielka, tým nižšia citlivosť a istota úchopu riadidiel.

Protišmykové prúžky bránia kĺzaniu rúk po riadidlách.

Gélová výstielka na rukaviciach

Žlté čiary ilustrované na obrázku znázorňujú miesta na ruke, ktoré sú pri dlhodobej cyklistike najviac namáhané. Ide o ulnárny (lakťový) nerv, ktorý pri preťažení spôsobuje brnenie prstov či znecitlivenie dlane a predlaktia. Existuje typ rukavíc, ktoré sú zvlášť vystlané na malíčkovej strane dlane, ktoré týmto nepríjemnostiam zabraňujú.

Pokiaľ pri bicyklovaní cítite tŕpnutie rúk, prstov atď. vyskúšajte zmenu úchopu riadidiel, prípadne si môžete dokúpiť vnútorné rohy či ohnuté riadidlá, ktoré majú niekoľko výhod. Viac sa dočítate v tomto článku.

 

Správna veľkosť

Rukavice vyberajte radšej tesnejšie, po určitom čase sa vyťahajú. Väčšia veľkosť môže spôsobovať vytvorenie hrčky na dlani, keď ruku zovriete. Každý výrobca používa inú tabuľku veľkostí, preto nebudem uvádzať konkrétne veľkosti, ktoré sú pre vás vhodné.

 

Pár detailov

Pri výbere rukavíc môžu rozhodovať detaily, ktoré môžu výrazne zvýšiť pohodlie. Ide napríklad o froté zónu na chrbte rukavice, ktorá slúži na utieranie potu z čela a tváre. Veľmi dôležitým detailom je tiež sťahovací pásik či suchý zips okolo zápästia, ktorý umožní rukavicu lepšie zafixovať na rukách.

Pokiaľ nie ste istý výberom rukavíc cez internet, zastavte sa u nás na predajni a poradíme vám. Pokiaľ už máte otestovanú veľkosť, tak smelo objednajte na našom eshope.

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť