Trekový, horský či krosový elektrobicykel na hory? Poradíme, ktorý si vybrať

Trekový, horský či krosový elektrobicykel na hory? Poradíme, ktorý si vybrať

Zvažujete kúpu elektrobicykla, no neviete, aký typ bude najviac vyhovovať vám a vášmu štýlu jazdy? Základná otázka pred kúpou okrem stanovenia si rozpočtu znie: Ako vyzerá väčšina vašich jázd, resp. kde budete väčšinu času bicyklovať? Budete jazdiť hlavne po spevnených aj nespevnených cyklocestách, vyrážať na dlhé túry, zabávať sa mimo cesty alebo chcete prekonávať výškové metre prevažne v lese? 

Posledné, čo chcete zistiť, je, že ste investovali do nesprávneho biku. Nebude stačiť vašim potrebám alebo naplno nevyužijete jeho potenciál a stačil by vám aj cenovo dostupnejší. Pri vhodnej investícii môžete zvyšok rozpočtu venovať správnej výbave. 

Základné delenie elektrobicyklov

Kategórie dnešných e-bikov sa často prekrývajú a sú takmer totožné s klasickými, teda nemotorovými bicyklami. Pri elektrobicykloch s elektronickým asistentom pri pedálovaní (tzv. pedelec) musia konštruktéri brať do úvahy umiestnenie motora a batérie, a to tak, aby pri danom type e-biku dosiahli tie najideálnejšie jazdné vlastnosti. Čo bez problémov funguje na asfaltovej cyklotrase, nemusí fungovať (a ani nefunguje) pri náročnej jazde horským terénom.

Tip: V náročnom horskom teréne jazdec potrebuje čo najľahšie ovládateľný bicykel. Ťažisko by malo byť centralizované, čo najnižšie k zemi a k stredu bicykla. Toto dokáže najlepšie docieliť stredový motor, uložený okolo stredového zloženia a kľúk e-biku s batériou integrovanou v ráme. Ide však o konštrukčne náročné a pomerne drahé riešenie.

Pri nenáročnom asfaltovom teréne a pokojnej plynulej jazde možno použiť lacnejšie, no rovnako funkčné riešenie, a to umiestnením motora do zadného, prípadne predného náboja kolesa. Batéria môže byť na zadnom nosiči bicykla. Takýto dizajn síce posúva ťažisko od stredu bicykla, no pri jazde na asfalte a mimo terénu rekreačný cyklista rozdiel v jazdných vlastnostiach takmer vôbec nerozozná.

Trekingový elektrobicykel do terénu

Trekingové elektrobicykle, niekedy označované ako e-touring elektrobicykle, sú vhodné na spevnené cesty, najmä na dlhšie jazdy po asfaltových trasách, ale zároveň sú prispôsobené miernemu terénu v podobe turistických ciest s hrubším povrchom. Často sú automaticky vybavené blatníkmi, svetlami či nosičom. Sú obuté do plášťov s hladkým dezénom, ktorý má na asfaltovom povrchu minimálny valivý odpor. Na dosiahnutie lepšej bezpečnosti a viditeľnosti môžu mať plášte reflexné obruče.

Vďaka konštrukcii rámu, ktorá je prispôsobená na ľahké zosadanie a nasadanie, je teda jazda príjemnejšia a pohodlnejšia. Väčšinou sú ponúkané s pevnou zadnou stavbou, ale na trhu nájdete už aj modely so zadným odpružením. To však na jazdu na asfalte nie je nevyhnutné.


Foto: Haibike Trekking 4

Motor trekingového e-biku môže byť stredový, v zadnom náboji (dnes už takmer vôbec nenájdete modely s motorom v prednom náboji). V 90 % moderných e-bikov je batéria integrovaná v spodnej rúrke rámu. Lacnejšie typy e-bikov môžu mať batériu na nosiči. Trend je však jasný a posúva batériu cestou integrácie do rámu. Niektoré modely môžu mať kombinované oba typy batérií, čím sú zamerané na čo najdlhší dojazd.

Tip: Pri výbere trekingového bicykla nemusíme hľadať najrobustnejší motor s čo najvyšším výkonom. Pri pohybe po hrádzi a cyklistických trasách sa totiž predpokladá plynulá jazda, keď nám pomôže skôr rozumné dávkovanie asistencie a využívanie batérie, nie vysoký krútiaci moment a mamutí výkon.

Krosový elektrobicykel do terénu

Krosový e-bike možno chápať ako športovejšiu alternatívu každodenného bicykla. V mierne natiahnutej, ale stále pohodlnej jazdeckej pozícii so širokým rozsahom prevodov prináša pohodlie nielen na jazdu mestom, ale aj po spevnených povrchoch. Krosové a trekingové kategórie dnes výrobcovia kombinujú naozaj rôznorodo.

„Krosák“ predstavuje všestranný prostriedok ideálny na dlhšie vzdialenosti. Odpružená vidlica určená na vyššiu mieru pohodlia je štandardom. Rovnako kolesá s priemerom 28 palcov obuté v plášťoch s dezénom s väčšími štupľami najmä na bočnej strane, ktoré prinášajú väčšiu istotu a obratnosť na spevnených aj nespevnených cestách a šotoline.

Agilnejší rám nemá odpruženie zadnej stavby. Dámske krosové bicykle mávajú zníženú hornú rámovú rúrku na pohodlné nasadanie. Motor je väčšinou stredový s batériou integrovanou v ráme. Športovejší ráz bicykla charakterizuje menšia doplnková výbava oproti trekingovému bicyklu. Rozdiely medzi oboma kategóriami sa však postupne stierajú. Nájdete tu úchyty na blatníky, nosiče, takže si ho môžete vybaviť podľa vlastných predstáv.

Horský elektrobicykel – hardtail do terénu

Elektrické MTB (zaužívaná skratka pre mountain bike) sú charakteristické odolnou konštrukciou vybavenou pevným rámom. Dnes sú štandardom kolesá s priemerom 29 palcov. Menšie veľkosti rámov, resp. nižší jazdci majú na výber aj kolesá s priemerom 27,5 palca. Širšie ráfiky mávajú obuté širšie plášte s agresívnejším dezénom. Táto kombinácia prináša vyššiu stabilitu a trakciu v náročnejšom teréne alebo v zhoršených podmienkach.


Foto: Haibike AllTrack

Moderné MTB rámy sú nízke a položené so širokým rázvorom kolies. Na výber sú aj špecifické dámske horské e-biky so zníženou hornou rámovou rúrkou. Popri hliníku máte k dispozícii aj drahšie varianty rámov z karbónu. Rámy z karbónu sú ľahké, pevné a tuhé. Pri spracovaní uhlíkových vlákien vedia inžinieri docieliť špecifické vlastnosti, z ktorých cyklista benefituje pri samotnej jazde, ako napríklad vyššiu úroveň pohodlia, ale pri zachovaní bočnej tuhosti.

Tip: Karbónový rám oproti hliníku prináša oveľa komfortnejšiu jazdu najmä na dlhších trasách vďaka svojim tlmiacim vlastnostiam. Ak však nechcete vymeniť celý rám, prípadne nechcete toľko investovať, môžete vymeniť iba kormidlo a sedlovku. Získate tak ľahšiu hmotnosť, no i časť tlmiaceho efektu karbónu. 

Hardtaily majú o niečo nižšiu hmotnosť a oproti celoodpruženým bicyklom vyžadujú menej údržby vzhľadom na menšie množstvo pohyblivých častí, čapov a ložísk v ráme. Ponúkajú skvelý výkon za nižšiu cenu. Hardtaily sú vhodné na rodinné výlety po menej náročných lesných cestách a zvážniciach, kde oceníte priamu spätnú väzbu pri riadení a lepšiu manévrovateľnosť.

Motor horského e-biku je dnes umiestnený takmer výhradne v strede s batériou integrovanou v ráme. Táto konštrukcia pomáha udržať ťažisko čo najnižšie pri zemi a v strede bicykla, vďaka čomu je bicykel dobre ovládateľný pri manévrovaní v teréne.

Výber plášťa na horský e-bike: Hoci konkrétne predpisy, ako si vybrať plášte na horský e-bike, neexistujú a môžete mať akékoľvek, je dobré riadiť sa určitými atribútmi. To, aké rozmery, materiál či dezén na e-bike budú najlepšie spĺňať požiadavky vašich jázd, podrobne rozoberáme v sprievodcovi výberom plášťov na elektrobicykel. 

 

Celoodpružený horský elektrobicykel a jeho správanie v teréne

„Fullíky“ oproti hardtailom ponúkajú vyšší komfort, lepšiu trakciu či bezpečnejšiu jazdu v náročnom teréne. Vďaka odpruženiu zadnej stavby tlmia nárazy a nerovnosti. Pri prejazdoch cez korene, kamene a počas rýchlych zjazdov to ocení každý biker. 


Foto: Focus Jam2

Tento e-bike sme poriadne otestovali. Ako v teste obstál a pre koho je určený? Dozviete sa v našom videu.

Jazda v náročnejšom horskom teréne je teda oveľa zábavnejšia. Aj menej skúsený biker však v bežnom horskom teréne ocení vyššiu mieru pohodlia ako v prípade hardtailu.

Tip: Začiatočníci však nemusia hneď siahať po modeloch s čo najvyšším zdvihom. Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí – a platí to aj pri e-bikoch. Pokiaľ nemáte odvahu alebo potrebu púšťať sa do náročného terénu, pri bežnom rekreačnom jazdení vysoké zdvihy nevyužijete a počas jazdy sa budete zbytočne hojdať.

Nevýhodou celoodpružených e-bikov sú vyššie nároky na údržbu, vyššia hmotnosť a cena.

Aby ste si vybrali správne

Každý typ elektrobicykla do terénu má svoje špecifiká. Je preto dôležité, aby ste si vybrali ten správny typ, a to hlavne podľa charakteru vašich jázd – či už plánujete zdolávať náročné horské terény a sprevádzať vás bude celoodpružený e-bike, alebo chcete jazdiť po menej náročných trasách a vystačíte si s krosovým e-bikom.